В ООН закликали випустити з в’язниць політв’язнів у рамках протистояння поширенню COVID-19

Новини

В Ірані вже звільнили, принаймні тимчасово, близько 100 тисяч осіб – це 40% всіх ув’язнених. В Індонезії – 30 тисяч в’язнів, які відбувають термін за дрібні порушення, включаючи споживання наркотиків. За деякими даними, цим прикладом мають повинна послідувати і влада Туреччини.

В ООН закликали й інші країни послідувати цьому прикладу, повідомляє прес-служба організації.

Мішель Бачелет попередила, що в зв’язку з поширенням COVID-19 скупченість в тюремних камерах може привести до катастрофічних наслідків.

До рекомендації прислухалися і в інших країнах, зокрема, оголосивши про звільнення людей, що входять до групи ризику: це вагітні, інваліди, люди похилого, арештанти з хронічними захворюваннями і неповнолітні. Під амністію можуть потрапити і ті, хто відбуває останні роки ув’язнення, а також в цілому люди, які не становлять особливої ​​небезпеки для суспільства.

«Ми закликаємо держави випустити з в’язниць людей, яких посадили без вагомих юридичних підстав, включаючи політв’язнів і тих, хто заарештований за критичні висловлювання на адресу влади», – заявили в Управлінні верховного комісара з прав людини.

Правозахисники ООН підкреслюють, що засуджені за тяжкі злочини відповідно до міжнародного права, а також злочинці, які становлять небезпеку для суспільства, повинні отримувати свободу в крайніх випадках і лише на час пандемії.

В ООН ще раз закликають всі країни світу розглянути справу кожного ув’язненого в індивідуальному порядку і вжити необхідних заходів для того, щоб мешканці в’язниць дотримувалися між собою необхідну дистанцію і не поширювали коронавірусну інфекцію.

В Україні станом на 22:00 4 квітня зафіксовано +1225 випадків коронавірусної хвороби COVID-19.

«В Україні 1225 випадків COVID-19, лабораторно підтверджених ПЛР-дослідженням. Всього в Україні зафіксовано 32 летальні випадки в результаті захворювання COVID-19. 25 осіб одужали – повторне лабораторне дослідження не виявило вірусу в організмі», – пише МОЗ.

За данними представниці України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи з врегулювання конфлікту на Донбасі Валерії Лутковської, у полоні бойовиків так званих «ДНР» і «ЛНР» залишаються ще близько трьохсот українців. Україна продовжить переговори щодо їх повернення.

Станом на 20 січня 2020 року, за даним СБУ, на окупованих територіях Донецької та Луганської областей незаконно утримуються 184 особи.

За даними Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, на сьогодні на території Росії і окупованого Криму незаконно утримуються 116 українських політв’язнів.

Нагадаємо:

  • У грудні 2019 року координатор Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник повідомила, що Росія незаконно утримує за гратами по «кримським справах» 88 осіб, які зараз утримуються в СІЗО і колоніях окупованого Криму, а також в СІЗО на території РФ.
  • У січні 2019 року міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch в доповіді «Всевітній звіт 2020» відзначила, що російська «влада» окупованого Криму продовжує переслідувати кримських татар і притягувати їх до кримінальної відповідальності за надуманими обвинуваченнями в злочинах терористичної спрямованості.
  • За даними КПГ, у 2019 році в окупованому Криму 43 людини були незаконно позбавлені волі через політичні та релігійні переслідування, хоча формально вони були обвинувачені за різними кримінальними статтями.
  • Упродовж 2019 року російські силовики провели 157 незаконних затримань і 335 арештів в окупованому Криму, каже член Меджлісу кримськотатарського народу, голова правління Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв.