Верховна Рада закликала міжнародне співтовариство продовжити тиск на РФ через агресію проти України

Новини

Верховна Рада на позачерговому засіданні підтримала звернення до міжнародної спільноти щодо засудження агресії РФ проти України, незаконної анексії Криму та окупації ОРДЛО, політичних репресій проти українських громадян і звільнення політичних ув’язнених.

За проект звернення про розгляд за скороченою процедурою проекту Постанови про Звернення Верховної Ради України до парламентів іноземних держав та парламентських асамблей міжнародних організацій щодо засудження триваючої збройної агресії Російської Федерації проти України, незаконної анексії Автономної Республіки Крим і міста Севастополь та окупації окремих районів Донецької і Луганської областей, політичних репресій проти громадян України та звільнення політичних в’язнів – громадян України проголосували 309 депутатів.

Тим самим, депутати закликали іноземні держави і парламентські асамблеї міжнародних організацій засудити дії РФ, спрямовані проти територіальної цілісності у суверенітету України.

Парламентарії також звернулися із закликом продовжувати політику невизнання анексії Криму, чинити тиск на Росію, яка грубо порушує Статут ООН і застосовувати всі можливі види санкцій до фізичних і юридичних осіб, органів державної влади країни-агресора.

З початку збройної агресії Росії загинули понад 13 тисяч українських громадян, з них 3345 мирних мешканців, 172 з яких діти. Ще майже 1,5 млн громадян стали вимушеним переселенцями.

Посилення кримінальної відповідальності за порушення санкційного режиму щодо окупованого Криму вважає необхідним Євген Нетужилов, начальник Головного управління СБУ в Автономній Республіці Крим. Про це Нетужилов заявив Центру журналістських розслідувань у програмі спецпроекту «2020: Кримський порядок денний влади».

Нагадаємо:

  • 19 березня 2019 року президент України увів в дію рішення РНБО про розширення санкційних списків фізичних і юридичних осіб РФ, які причетні до будівництва Керченського мосту, нападу на кораблі ВМСУ біля Керченської протоки, організовували псевдовибори на окупованих територіях Донбасу та Криму, незаконно використовують музейне зібрання України. До списку також додані керівники Ради Федерації та депутати Держдуми РФ.
  • Переліки фізичних та юридичних поповнились громадянами Росії, санкції США до яких були застосовані ще 2014 року. Серед них – 25 державних діячів та бізнесменів, відсутність яких в списку РНБО були виявлені Центром журналістських розслідувань при співставленні зі списком США.
  • Також до оновленого українського списку санкцій включено російські компанії-перевізники, що брали участь у перевезенні російських військ та техніки до Криму під час анексії, компанії, які будували Керченський міст та газопровід Краснодарський край – Крим, а також компанії російських олігархів – Олега Дерипаски, Олексія Мордашова та Геннадія Тимченка.
  • Санкції щодо РФ через анексію Криму з боку США і ЄС були введені в грудні 2014 року.
  • 4 березня 2019 року президент США Дональд Трамп продовжив ще на рік пакет санкцій, введених указами як попереднього президента Барака Обами, так і нинішньою адміністрацією Білого дому, проти Росії за незаконну окупацію і анексію Криму.