Рада Європи затвердила посібник про дотримання прав людини в умовах карантину

Новини
Будівля Ради Європи в Страсбурзі Фото: picture-alliance/dpa/R.Jensen

Рада Європи затвердила посібник для урядів країн-членів організації, до якої, зокрема входить і Україна, про те, як поважати демократію, верховенство закону та права людини в рамках санітарної кризи, викликаної поширенням коронавірусу COVID-19.

Про це повідомляє громадська організація «Правозахисна група «СІЧ».

Як зазначають автори посібника, будь-які рішення в рамках боротьби з пандемією COVID-19, які уряди держав сьогодні ухвалюють – повинні базуватися на дотриманні прав людини. Мета цього документу – надати урядам інструментарій, як боротися з безпрецедентною за масштабами, кризою сучасності так, щоб дотримуватись базових цінностей демократії та прав людини.

Як вказується, члени Ради Європи у своїх, діях, спрямованих на боротьбу з поширенням коронавірусу, мають дотримуватись наступних рекомендацій:

1. Кожна держава повинна оцінювати, наскільки заходи, яких вона вживає в умовах боротьби з коронавірусом, вимагають відступу від дотримання прав та свобод, перелічених у Європейській конвенції з прав людини. Мова іде про Статтю 15 Конвенції, яка дає державам, які її ратифікували, можливість обмеженого і контрольованого відступу від своїх зобов’язань із забезпечення певних прав і свобод лише за виняткових обставин. Рада Європи закликає держави дотримуватись норм Конвенції навіть у найкритичніші часи.

2. Верховенство права має переважати за будь-яких обставин і законодавчі дії держави повинні узгоджуватися з ним навіть у надзвичайних ситуаціях.

3. Обмежена тривалість режиму надзвичайного стану та заходів, пов’язаних з ним. Основна мета надзвичайного стану або інших обмежень – стримати розвиток кризи і повернутися якнайшвидше до звичного режиму життя, йдеться у посібнику. Введення обмежень варто проводити так, щоб не було можливості зловживання владою.

4. Дотримання права на життя, заборона катувань та нелюдського або принизливого поводження – Статті 2 та 3 Конвеції належать до основних прав та основоположних свобод навіть під час надзвичайного стану. Конвенція також вимагає від держав-членів забезпечити належний рівень медичної допомоги і піклування про людей, що знаходяться в місцях позбавлення волі.

5. Право на свободу та безпеку відповідно до Статті 5 Конвенції визначає, що запобігання поширенню інфекційних захворювань є однією з підстав, за яких особа може бути обмежена у свободі. Перш ніж вдаватися до таких заходів, держави мають зважити, чи є вони вкрай необхідні за наявності менш суворих альтернатив.

6. Право на приватне життя, свобода совісті, свобода висловлення поглядів, право об’єднуватися гарантуються статтями 8, 9, 10 та 11 Конвенції. Влада повинна переконатися, що будь-яке обмеження цих прав чітко регулюється законодавством і виправдовує мету цього обмеження.

7. Свобода висловлювання, інформаційна свобода ЗМІ, доступ до офіційної інформації – є критичним фактором здатності ЗМІ повідомляти про проблеми, пов’язані з пандемією. ЗМІ та професійні журналісти, зокрема суспільні мовники, несуть особливу відповідальність за своєчасне забезпечення точною та достовірною інформацією громадськості. Вони повинні дотримуватися найвищих професійних та етичних норм, утримуватися від публікації неперевіреної інформації, в тому числі неправдоподібних сенсаційних матеріалів. Водночас, журналісти, ЗМІ, медичні працівники, активісти громадянського суспільства та громадськість загалом повинні мати змогу критикувати владу та уважно вивчити її заходи під час кризи.

8. Приватність та захист даних. Конвенція допускає винятки протягом обмеженого періоду, але з відповідними гарантіями – щодо збереження анонімності під час збору, аналізу та передачі даних законним способом. Масштабну обробку особистих даних за допомогою штучного інтелекту слід проводити лише коли наукові дані переконливо свідчать, що потенційні переваги для охорони здоров’я переважають альтернативні, менш радикальні рішення.

Нагадаємо:

  • 17 березня Кабмін Украіни тимчасово обмежив до 3 квітня пропуск громадян через КПВВ на адміністративному кордоні окупованого Криму з Херсонською областю. Тимчасові обмеження стосуються всіх осіб, крім громадян України та членів їх сімей, які перетинають адмінкордон з метою забезпечення захисту національних інтересів чи в зв’язку з виконанням міжнародних зобов’язань, а також представників дипломатичних установ і гуманітарних місій, які виїжджають з Криму і Севастополя.
  • З 22 березня в районі проведення Операції об’єднаних сил з метою ефективної протидії та недопущення занесення на підконтрольну Уряду України територію коронавірусної інфекції тимчасово припинений пропуск через КПВВ на лінії розмежування.
  • З 28 березня з метою протидії поширенню коронавірусу обмежений в’їзд до зони проведення ООС з Харківської, Запорізької та Дніпропетровської областей. В’їжджати в район ООС може тільки транспорт, який здійснює логістичне життєдіяльності регіону.
  • Спеціальний представник Діючого голови ОБСЄ в Україні та в Тристоронньої контактній групі (ТКГ) Хайді Грау закликала сторони конфлікту на Донбасі надати можливість цивільним особам перетинати тимчасово закриті через пандемію коронавіруса КПВВ на лінії розмежування за гуманітарними обставинами.
  • Кабінет міністрів України через продовження дії карантинних заходів продовжив до 11 травня термін дії тимчасового обмеження пропуску громадян через КПВВ на адмінкордоні з окупованим Кримом.