Архієпископ Климент пояснив, як розроблена КМУ постанова Ради допоможе зберегти храм ПЦУ в Сімферополі

Новини
Архієпископ Сімферопольський і Кримський ПЦУ Климент Фото: скріншот відео Крим.Реалії

Архієпископ Сімферопольський і Кримський Православної церкви України Климент пояснив, що розроблений українським урядом проект постанови Верховної Ради допоможе зберегти Кафедральний собор святих рівноапостольних Володимира і Ольги ПЦУ в Сімферополі завдяки поширенню відповідальності держави за громадян України, які залишилися в окупованому Криму.

Про це архієпископ розповів в інтерв’ю виданню Крим.Реалії.

«У мене було шість років боротьби і страху не просто за будівлю, а за повну ліквідацію Православної церкви України в Криму – єдиного острівця українства і духовності тут. Крім храму, це і ікони, і церковне начиння, і картини кримських художників, і вишивка. Часто запитують: що вам дасть ця постанова? В першу чергу відповідальність держави за громадян України, які залишилися в Криму. Зараз вся відповідальність лежить на мені – за те, щоб зберегти церкву, єпархію, священиків, громадян України, які не можуть виїхати з Криму, але живуть думками про Україну», – пояснив владика Климент.

Він уточнив, що тепер народні депутати повинні будуть затвердити розроблений Кабінетом міністрів проект постанови Верховної Ради.

Також архієпископ Климент зазначив, що вже після остаточного затвердження документа парламентом і буде розроблений конкретний алгоритм для протидії спробам «влади» окупованого Криму відібрати у ПЦУ храм в Сімферополі.

«Шість років я боровся один, а зараз на моєму боці міжнародна громадськість і держава Україна. За їхніми законами мене вже взагалі не повинно було бути в цій будівлі – я повинен був звільнити його в листопаді. Але Бог так управив, що суди тягнуться до цих пір, і Верховний суд Росії ще не прийняв остаточне рішення. Засідання спочатку призначили на 27 березня, потім відклали до 27 травня. Зараз храм відкритий щодня, ми відслужили в ньому Великдень», – розповів архієпископ.

Він підкреслив, що через поширення коронавірусної інфекції на півострові «згідно санітарно-гігієнічним нормам» церкву розбили по секторам, щоб парафіяни стояли в 1,5-2 метрах один від одного, а поряд ікон, за його словами, стоять антисептики, на підлозі – килимки, які постійно змочуються хлорним вапном.

Кафедральный собор святих рівноапостольних князів Володимира та Ольги ПЦУ в Сімферополі Фото: RFE/RL

Як повідомлялось, 6 травня Кабмін України повторно підтримав проєкт постанови Верховної Ради про передачу з комунальної у державну власність на час окупації Криму Росією єдиного в Сімферополі кафедрального собору святих Володимира і Ольги Кримської єпархії ПЦУ.

Нагадаємо: 

  • 28 червня 2019 року «Арбітражний суд Республіки Крим» зобов’язав Кримську єпархію ПЦУ (раніше УПЦ КП — ред.) передати будівлю єдиного в Сімферополі кафедрального собору святих Володимира і Ольги «міністерству майнових і земельних відносин Криму», робітники якого вже почали будівельні роботи в будівлі без відома єпархії.
  • 24 липня архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент після повернення до Сімферополя виявив, що з храму вкрали всі церковні речі Кримського єпархіального управління.
  • За словами владики Климента, за п’ять років окупації Криму Росією українська церква залишилась єдиним консолідуючим фактором для українців, які мешкають на півострові. Саме церква дозволяє їм зберігати свою національну культуру і свою українську ідентичність.
  • Українська громада окупованого Криму готує звернення до ЄСПЛ, який розглядає справу про знищення храму Православної церкви України у Сімферополі.
  • На початку березня 2020 року Кабінет міністрів України ухвалив проєкт постанови про тимчасову передачу на час окупації Криму з комунальної в державну власність єдиного в Сімферополі кафедрального собору святих Володимира і Ольги Кримської єпархії ПЦУ. Документ був направлений до Верховної Ради. Однак потім проєкт був відкликаний за процедурними нормами через відставку уряду.
  • У Криму «судові пристави» вимагають від Управління кримської єпархії ПЦУ оплатити на користь «міністерства майнових і земельних відносин Криму» судові збори в сумі 50 тис. рублів за справою, розглянутою «Арбітражним судом Республіки Крим», який зобов’язав єпархію передати будівлю кафедрального собору святих Володимира і Ольги «Мінмайна Криму». У разі несплати збору «пристави» загрожують описати та вилучити церковне майно.