У Криму «суд» ухвалив примусово доставити на засідання Едема Бекірова, переданого Україні в ході обміну з РФ

Новини
Кримськотатарський активіст Едем Бекіров в аеропорту «Бориспіль», Київ, 07.09.2019 Фото: president.gov.ua

В окупованому Криму «Центральний райсуд» Сімферополя 19 травня ухвалив примусово доставити на засідання 22 травня кримськотатарського активіста Едему Бекірова, який 7 вересня 2019 року був переданий Україні в ході великого обміну утримуваних осіб з Росією. «Суддя» не взяв до уваги доводи захисту, що Бекіров продовжує проходити стаціонарне лікування на материковій Україні.

Про це громадському об’єднанню «Кримська солідарність» повідомив адвокат активіста Олексій Ладін.

«На цьому засіданні прокурор заявила клопотання про примусовий привід, незважаючи на документи, які надав захист, про те що він вже і не зареєстрований в Сімферополі, а зареєстрований в Новоолексіївці (Херсонська область – ред.), масу медичних документів про те, що він проходив і проходить лікування, в тому числі стаціонарне, і операції на території України. Зараз він входить до групи ризику, і будь-які відвідування будь-яких громадських місць йому суворо заборонені лікарями», – сказав адвокат.

Він зазначив, що «суддя» Сергій Деменок проігнорував аргументи захисту, мотивуючи своє рішення тим, що він не довіряє наданим копіям документів, а їх оригінали надані не були, і задовольнив клопотання обвинувачення про примусовий привід Бекірова на 22 травня.

Як повідомив Ладін, згідно з рішенням «суду», служба судових приставів повинна буде виконати примусовий привід і спробувати знайти Бекірова за останньою відомою адресою у Сімферополі.

Наступне засідання у даній кримінальній справі призначено на 22 травня на 11:30.

Адвокат Олексій Ладин біля «Центрального райсуду» Сімферополя, 19.05.2020 Фото: Facebook Крымская солидарность

Нагадаємо:

  • 12 грудня 2018 року на адмінкордоні з Кримом на російському КПП співробітники ФСБ затримали кримськотатарського активіста, жителя Новоолексіївки Херсонської області Едема Бекірова, який їхав на півострів провідати свою 78-річну матір. У січні 2018 року Бекіров переніс складну операцію на серці, в ході якої йому були встановлені 4 шунти. Він носить знімний протез на правій нозі (нижче коліна). ФСБ висунула активісту офіційне обвинувачення «в незаконному обороті зброї і незаконній передачі, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин (ч. 2 ст. 222 і ч.2 ст. 222.1 КК РФ)».
  • 11 червня 2019 року ЄСПЛ зобов’язав владу Росії негайно помістити в лікарню важкохворого Бекірова, який утримується в сімферопольському СІЗО окупованого Криму. Це рішення не було виконано. 10 липня ЄСПЛ зобов’язав уряд РФ провести незалежне медичне обстеження Бекірова.
  • 27 серпня 2019 року «Центральний райсуд» Сімферополя змінив запобіжний захід Едему Бекірову з утримання під вартою на зобов’язання з’являтися до суду.
  • 7 вересня 2019 року у київському міжнародному аеропорту «Бориспіль» зустріли українських політв’язнів і військовополонених моряків ВМСУ, яких доставити з Росії в результаті обміну утримуваних осіб між Україною та РФ. Серед 35 звільнених громадян Украіни був і Едем Бекіров.
  • 10 вересня 2019 року Едему Бекірову лікарі київської клінічної лікарні «Феофанія» провели операцію. На початку жовтня кримськотатарському активісту зробили ще одну операцію по стентуванню судин ніг.