У Мінсоцполітики розповіли про варіанти впровадження накопичувальної пенсії

Новини
пенсий

Міністр соцполітики Марина Лазебна ананосувала доопрацювання законопроекту про другий рівень пенсійного забезпечення (№2683), щоб вийти на пристойний коефіцієнт заміщення пенсією заробітку. Накопичувальна система носить в собі стимулюючий принцип для отримання населенням гідних зарплат і їх легалізації. Чим більше внески, тим більше накопичення. Ці кошти є власністю людини і підлягають спадкоємству членами родини.

Як повідомила Лазебна в інтерв’ю LB, ведуться дискусії щодо розміру внесків, а також в Мінсоцполітики вважають, що не потрібно залучати людей старше 50 років.

За її словами, потрібно «зробити 2% плюс 2% в перший рік».

«Йдуть дискусії, де ці 2% брати. Наприклад, в межах ЄСВ. Сьогодні ЄСВ становить 22%. Тому держава повинна вирішити, чи буде це 24%, або відрахування здійснюватимуться в межах 22%. Треба впроваджувати другий рівень. Сьогодні його знову пропонують відкласти. Мовляв, не потрібно впроваджувати, поки не буде бездефіцитного Пенсійного фонду. Але демографія сьогодні така, що іншого шансу в України може не бути», – уточнила Лазебна.

«Якщо ще 10 років тому пенсія складала 50 % заробітку, то зараз це вже 28%. І за даними Світового банку, коефіцієнт заміщення в Україні (це той показник, який показує, скільки людина отримає пенсії відповідно до своєї зарплати), може знизиться до 18%, якщо ми нічого не змінимо», – сказала вона.

Нагадаємо:

  • Пенсійний фонд України показав мобільний додаток для пенсіонерів і опублікував покрокову інструкцію. Громадяни можуть, не виходячи з дому, скористатися необхідними послугами. В додатку подано ряд функцій, які детально описує Пенсійний фонд. Також пояснюється, як ним користуватися.
  • У травні ПФУ направив на пенсійні виплати 689,6 млн грн. На 1 квітня середній розмір виплати 11,3 мільйонам пенсіонерам становив 3170,14 грн.