У Криму фігуранта «справи кримських мусульман» Сейтмеметова помістили в психіатричну лікарню

Новини
Рустем Сейтмеметов Фото: Facebook Крымская солидарность

В окупованому Криму фігуранта сфабрикованої ФСБ третьої бахчисарайської «справи кримських мусульман» Рустема Сейтмеметова помістили в психіатричну лікарню для проходження судової психіатричної експертизи.

Про це громадському об’єднанню «Кримська солідарність» повідомив адвокат Назім Шейхмамбетов.

«Ми заперечували проти направлення мого підзахисного на таку експертизу. По-перше, така експертиза у даній категорії справ є необов’язковою. По-друге, закон вимагає того, щоб направлення на проходження експертизи певної особи було пов’язано з фактичними підставами, тобто c об’єктивними підозрами про те, що людина в тій чи іншій мірі може бути визнана неосудною. Тобто відхилення якісь повинні бути закріплені і слідчий повинен це мотивувати. Підстав для направлення мого підзахисного в психіатричну лікарню для проходження експертизи абсолютно немає, а раніше він не мав травм, не перебував на обліку у лікаря психіатра або нарколога, тому ми вважаємо це абсолютно незаконним і необґрунтованим», – сказав Шейхмамбетов.

Він зазначив, що десятки політичних в’язнів піддаються діям, які принижують, що є серйозним актом тиску. Захисник переконаний, що такі дії слідства створюють необгрунтований ризик для процесуально непередбачених маніпуляцій з людиною.

«Слава Богу, поки такого не було, але виключати цей ризик не можна. Ми знаємо практику тиску на в’язнів в Радянському Союзі, і як була поширена так звана «каральна психіатрія», коли людина абсолютно здорова потрапляла до стаціонару, а виходила недієздатною. На мій погляд, це ще один елемент тиску на наших підзахисних, щоб вони обмовили себе, обмовили своїх співвітчизників, такий собі ще один важіль», – додав адвокат.

Нагадаємо:

  • 11 березня в окупованому Криму після обшуків в Бахчисараї і Бахчисарайському районі затримані четверо кримських татар: Амет Сулейманов, Сейтумер Сейтумеров, Осман Сейтумеров, Рустем Сейтмеметов, яких ФСБ підозрює в нібито участі в діяльності в організації «Хізб-ут-Тахрір», забороненої в Росії. Крім того, колишнього активіста «Кримської солідарності» Сейтумера Сейтумерова, який ще в 2018 році виїхав з Криму до Києва, де працює ведучим на кримськотатарському телеканалі ATR, ФСБ підозрює в нібито організації діяльності осередку «Хізб-ут-Тахрір».
  • ФСБ стверджує, що затримані в окупованому Криму кримські татари, жителі Бахчисарая нібито входять в осередок організації «Хізб ут-Тахрір», яка в Росії вважається терористичною і заборонена. Стосовно затриманих порушені кримінальні справи.
  • Прокуратура АРК і Головне управління Нацполіції в АРК і Севастополя відкрили кримінальне провадження за фактом проведення окупантами незаконних обшуків в будинках кримських татар у Бахчисараї та Бахчисарайському районі, а також кримінальне провадження за фактом незаконного затримання чотирьох кримських татар, мешканців Бахчисараю.
  • 12 березня в Криму «Київський районний суд» Сімферополя заарештував Сейтумера Сейтумерова, Османа Сейтумерова, Рустема Сейтмеметова, а Амета Сулейманова відправив під домашній арешт.