В ООН закликають впорядкувати пропуск через закриті КПВВ на Донбасі громадян, які мають гуманітарні підстави

Новини
КПВВ «Станиця Луганська» Фото: Facebook Константин Реуцкий

Координаторка ООН з гуманітарних питань в Україні Оснат Лубрані закликала сторони конфлікту на Донбасі вжити термінові заходи щодо систематизації перевірки та ухвалення дозволів на перетин закритих через карантин КПВВ на лінії розмежування цивільним населенням з гуманітарних підстав.

Про це йдеться в заяві Оснат Лубрані, опублікованій на сайті представництва ООН в Україні.

Вона нагадала, що карантин та обмеження на пересування для запобігання розповсюдженню коронавірусної хвороби COVID-19 було запроваджено у всьому світі. Однак, зауважила вона, у таких заходах також мають бути враховані деякі винятки для людей, які опинилися в особливих надзвичайних ситуаціях.

Лубрані вказала, що на сході України припинення роботи всіх контрольних пунктів в’їзду-виїзду (КВПП) з кінця березня означає, що сотні людей, які потенційно можуть стикнутися з такими особливими обставинами, не можуть повідомити про це або отримати допомогу на системній основі.

«Організація Об’єднаних Націй та гуманітарні організації визнають роботу, проведену по впровадженню деяких винятків, завдяки яким громадяни можуть перетинати «лінію розмежування» для возз’єднання з родинами у разі потреби догляду за близькими, проходження термінового медичного лікування, відвідування похорон рідних тощо. Проте такі винятки застосовуються нерівномірно та непередбачувано. Ми стурбовані тим, що цивільні громадяни, які мають обґрунтовані підстави, не одержують дозвіл на перетин «лінії розмежування»», – зазначила Координаторка ООН.

«Оскільки кількість громадян України, яким терміново потрібно перетнути КПВВ, вже є значною та продовжує зростати щодня, я закликаю всі залучені сторони запровадити прозорий та ефективний механізм розгляду таких випадків та прошу прискорити надання дозволів у випадку надзвичайних обставин доти, поки діють пов’язані з COVID-19 обмеження. Запровадження зрозумілих та чітко визначених критеріїв є критично важливим для тих людей, які мають законні підстави для отримання виняткового дозволу на перетин «лінії розмежування»», – заявила Лубрані.

За її словами, задля спільних принципів людяності потрібно об’єднати зусилля для захисту та підтримки найбільш незахищених українців, яким життєво необхідно перетнути лінію розмежування.

«Необхідні рішучі дії для сприяння системному застосуванню винятків щодо перетину КПВВ для полегшення страждань людей, які вже потерпають від конфлікту на сході України», – наголосила Координаторка ООН з гуманітарних питань в Україні.

Нагадаємо:

  • З 22 березня в районі проведення Операції об’єднаних сил з метою ефективної протидії та недопущення занесення на підконтрольну Уряду України територію коронавірусної інфекції тимчасово припинений пропуск через КПВВ на лінії розмежування.
  • Незважаючи на тимчасове закриття КПВВ на Донбасі, пропуск осіб через лінію розмежування можливий за «надзвичайних обставин гуманітарного характеру та наявності відповідних підтверджуючих документів». У Мінреінтеграції пояснили, які саме гуманітарні обставини дають підстави на перетин громадянами тимчасово закритих КПВВ на Донбасі.
  • У Держприкордонслужбі пояснили, що у громадян є два варіанти отримати дозвіл на перетин лінії розмежування через тимчасово закриті КПВВ на Донбасі.
  • Заступник командувача штабу ООС Богдан Бондар пояснив, що Командувач ООС приймає індивідуальні рішення про перетин лінії розмежування через українські КПВВ на період карантину. Але одного рішення штабу ООС мало для переходу людей, потрібно щоб їх пропустили і представники «Л-ДНР» на своїх КПП.
  • Центр журналістських розслідувань у матеріалі «Карантинні КПВВ на лінії розмежування сімей» дослідив ситуацію навколо КПВВ на Донбасі.