В яких випадках пропускають через лінію розмежування на Донбасі

Новини
КПВВ «Станиця Луганська» Фото: Facebook Луганська обласна державна адміністрація

Командувач Операцією об’єднаних сил (ООС) приймає індивідуальні рішення про перетин лінії розмежування через українські КПВВ на період карантину. Але одного рішення штабу ООС мало для переходу людей, потрібно щоб їх пропустили і представники «Л-ДНР».

Про це заявив заступник командувача штабу ООС Богдан Бондар в інтерв’ю «Радіо Свобода», зазначивши, що схвалення отримує приблизно 25% поданих заявок.

«Ми прислухаємося до інформації, що подається СММ ОБСЄ, Червоним Хрестом. Це, наприклад, поховання, лікування осіб, якщо є необхідність. Це два основних випадки, коли даємо дозвол на переміщення», – сказав він.

Люди, які очікують переміщення на непідконтрольну територію, весь цей час знаходяться поруч з КПВВ, живуть вони в різних умовах. За словами Бондаря, для них на КПВВ намагаються створити базові умови.

«У зв’язку з деяким пом’якшенням карантинних заходів, я думаю, що ці заходи будуть пом’якшуватися і на КПВВ. Вся адміністрація працює на КПВВ, в тому числі розгорнуті намети ДСНС, де можна поїсти, їсти бутерброди, можна відпочити, отримати медичну допомогу – там розгорнуті такі пости. Вони розгорнуті і для того, щоб перевіряти при переміщенні температурний режим. Там такі послуги надаються: я думаю, тим, хто буде звертатися, відповідно ми будемо також надавати допомогу», – сказав Бондар.

Нагадаємо:

  • З 22 березня в районі проведення Операції об’єднаних сил з метою ефективної протидії та недопущення занесення на підконтрольну Уряду України територію коронавірусної інфекції тимчасово припинений пропуск через КПВВ на лінії розмежування.
  • Незважаючи на тимчасове закриття КПВВ на Донбасі, пропуск осіб через лінію розмежування можливий за «надзвичайних обставин гуманітарного характеру та наявності відповідних підтверджуючих документів». У Мінреінтеграції пояснили, які саме гуманітарні обставини дають підстави на перетин громадянами тимчасово закритих КПВВ на Донбасі.
  • З 28 березня з метою протидії поширенню коронавірусу обмежений в’їзд до зони проведення ООС з Харківської, Запорізької та Дніпропетровської областей. В’їжджати в район ООС може тільки транспорт, який здійснює логістичне життєдіяльності регіону.
  • У Державній прикордонній службі України пояснили, що у громадян є два варіанти отримати дозвіл на перетин лінії розмежування через тимчасово закриті КПВВ на Донбасі.
  • Спеціальний представник Діючого голови ОБСЄ в Україні та в Тристоронньої контактній групі (ТКГ) Хайді Грау закликала сторони конфлікту на Донбасі надати можливість цивільним особам перетинати тимчасово закриті через пандемію коронавіруса КПВВ на лінії розмежування за гуманітарними обставинами.