Україна не переслідує кримчан за наявність паспортів РФ, примусово нав’язаних Росією – прокуратура АРК

Новини
паспортов
Фото: Reuters

Україна не переслідує кримчан за наявність паспортів РФ, які примусово були нав’язані мешканцям півострова після його окупації Росією. Наявність російського паспорту у кримчан, який не визнається Україною, не є приводом для відкриття кримінального провадження.

Про це заявила речниця прокуратури АРК Катерина Діденко в ефірі радіо Крим.Реалії, повідомляє прокуратура автономії.

«Ми неодноразово наголошували, що примусове нав’язування російського громадянства на півострові та російські паспорти не визнаються Україною і не є підставою для втрати українського громадянства. З юридичної точки зору ці паспорти видаються незаконно створеними окупаційними органами влади, рішення яких не мають жодної юридичної сили. Ми ставимося з розумінням до цього, адже люди стали заручниками дій держави-окупанта і це ще один елемент систематичного тиску на громадян України, які фактично змушені жити в умова окупації», – сказала Діденко.

Вона вказала, що Росія штучно створює такі умови в окупованому Криму, що кримчанам без громадянства РФ неможливо реалізувати низку своїх прав. «Відповідно недавній указ президента РФ щодо позбавлення іноземних громадян, а фактично українців, можливості володіти землею в Криму – це черговий крок до такого нав’язування», – зазначила Діденко.

Вона також наголосила, що в прокуратурі автономії немає кримінальних проваджень, відкритих за фактом наявності у кримчан російських паспортів.

Як повідомлялось, МЗС України зазначає, що примусова роздача російських паспортів мешканцям окупованих Криму і Севастополя є елементом репресивної політики Росії по відношенню до громадян України, які змушені жити в умовах окупації, та нагадує, що за українським законодавством примусове набуття кримчанами громадянства РФ не визнається Україною та не є підставою для втрати українського громадянства.

Нагадаємо:

  • У вересні 2015 року заступник керівника Федеральної міграційної служби РФ Анатолій Фоменко повідомив, що після анексії Криму жителям півострова було видано понад 2 мільйони російських паспортів.
  • «Кримське прикордонне управління ФСБ» попередило, що кримчани, які мають українське і російське громадянство, можуть перетинати адмінкордон з окупованим Кримом, який Росія вважає «державним кордоном РФ», лише за російським паспортом. За спробу використати український паспорт передбачені адмінштраф і відмова у виїзді.
  • 20 березня 2020 року російський президент Володимир Путін своїм указом розширив перелік територій, земельні ділянки на яких не можуть бути у власності у іноземних громадян та іноземних юридичних осіб, прибережними регіонами окупованих Криму і Севастополя.
  • Правозахисники вказують, що указ Володимира Путіна, який забороняє іноземцям, а отже і громадянам України володіти земельними ділянками в прибережних регіонах окупованого Криму є дискримінаційним і порушує міжнародне гуманітарне право.