У Криму ФСБ обвинуватила в «неправдивих свідченнях» Руслана Бекірова, який заявив про тиск ФСБ на нього – адвокат

Новини
Руслан Бекіров і адвокат Еміль Курбедінов Фото: crimean-solidarity.org

В окупованому Криму жителю села Орлине Балаклавського району Севастополя Руслану Бекірову, який поскаржився на тиск з боку співробітників ФСБ, вручили постанову про притягнення його в якості обвинуваченого у справі про нібито дачу неправдивих свідчень у суді Ростова-на-Дону у справі фігуранта «справи кримських мусульман» Енвера Сейтосманова, засудженого до 17 років позбавлення волі.

Про це повідомив адвокат Еміль Курбедінов після виходу з будівлі «управління ФСБ по Севастополю» у відеокоментарі, опублікованому громадським об’єднанням «Кримська солідарність», передає Центр журналістських розслідувань.

«Ми знаходимося в Севастополі, де пройшли слідчі дії щодо Руслана Бекірова. Йому вручили постанову про притягнення його в якості обвинуваченого, до цього він був підозрюваним … Йому закидають частину 1 статті 307 кримінального кодексу (РФ – ред.) і обвинувачують його в тому, що він нібито дав завідомо неправдиві показання в Південному окружному військовому суді у справі Енвера Сейтосманова, який був засуджений до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму», – розповів Курбедінов.

На його думку, справу проти Бекірова було відкрито в помсту за те, що він написав скаргу на співробітників ФСБ про недозволені методи його допиту.

«Я вважаю, що результатом того, що Руслан поскаржився на те, що на нього чинився тиск, стало те, що саме це «управління ФСБ по місту Севастополю» порушило у відповідь на нього кримінальну справу в помсту за те, що він не злякався і заявив про неприпустимі методи і способи допиту, які застосовувалися до нього під час кримінальної справи стосовно Енвера Сейтосманова», – зазначив адвокат.

Він додав, що захист подав клопотання, щоб до протоколу нинішнього допиту Бекірова, який відбувся, була залучена його заява про день, коли його допитували в ФСБ у справі Енвера Сейтосманова, про те, що допит його здійснювався і протокол він підписував під тиском співробітників ФСБ, про що він потім заявив в Південному окружному військовому суді Ростова-на-Дону.

До цієї заяви про злочин, повідомив Курбедінов, також були долучені інші документи, зокрема, фотографії співробітників ФСБ, які чинили тиск на Бекірова і яких він впізнав під час слідчих дій.

Як повідомлялося, 11 червня 2020 року ФСБ затримала в селі Орлине Балаклавського району Севастополя Руслана Бекірова. Стосовно нього було порушено кримінальну справу за ч.1 ст.307 КК РФ (дача завідомо неправдивих показань).

Пізніше його відпустили під підписку про невиїзд. Як повідомив сам Бекіров, справу порушено через різницю в письмових і усних свідченнях, які він давав на етапі досудового слідства і в суді в якості свідка у кримінальній справі Енвера Сейтосманова, засудженого в грудні 2019 року на 17 років колонії суворого режиму. У серпні 2019 року в Південному окружному військовому суді Ростова-на-Дону в судовому процесі у справі Сейтосманова, обвинуваченого в участі в організації «Хізб ут-Тахрір», Бекіров спростував свої письмові свідчення і заявив, що давав свідчення під погрозами з боку слідчих ФСБ.

Раніше Бекіров звертався в правозахисний офіс в Сімферополі за юридичною консультацією, оскільки 29 березня 2019 року його затримували співробітники ФСБ і схиляли до співпраці у кримінальній справі політв’язня Енвера Сейтосманова. 11 квітня 2019 року він подав заяву про злочин в Військово-слідчий комітет Чорноморського флоту РФ.

Нагадаємо:

  • 10 травня 2018 року в селі Орлине в Балаклавському районі Севастополя російські силовики провели обшуки, після яких затримали двох кримських татар – рідних братів Ернеста і Енвера Сейтосманових. Затримані є двоюрідними братами кримчанина Нурі Примова, раніше засудженого в Росії на 5 років за севастопольською «справоюі Хізб ут-Тахрір». Згодом Ернеста Сейтосманова відпустили.
  • ФСБ підозрювала Енвера Сейтосманова в участі в організації «Хізб-ут-Тахрір», забороненої в РФ.
  • 11 травня «Ленінський районний суд» Севастополя заарештував Енвера Сейтосманова. Йому інкримінували ч.2 ст.205.5 КК РФ (участь в діяльності організації, яка відповідно до законодавства РФ визнана терористичною).
  • 5 грудня 2019 року у російському Ростові-на-Дону Південний окружний військовий суд засудив Енвера Сейтосманова до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.