На ліквідацію трьох спеціалізованих судів Україна витратила майже 160 млн грн, але вони і досі існують – «Схеми»

Новини
Фото: RFE/RL

На ліквідацію Вищого господарського, Вищого адміністративного і Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ за два роки з державного бюджету України витратили 157 млн грн, але вони і досі існують, а його судді продовжують отримувати заробітну плату. Заплановані витрати і на 2020 рік – майже 73 млн грн.

Про це йдеться у розслідуванні «Суддівська корпорація» програми «Схеми: корупція в деталях» (проєкт Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший»).

Згідно із законом «Про судоустрій і статус суддів» з середини грудня 2017 року в Україні мали бути ліквідованими вищі спеціалізовані суди – зокрема, Вищий господарський, Вищий адміністративний і Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ, а також Верховний суд України. Замість них був створений Верховний суд, у складі якого, в тому числі, – касаційні суди відповідної спеціалізації.

«Водночас вони й досі не ліквідовані, судді у таких судах не здійснюють правосуддя, але продовжують отримувати заробітну плату», – розповідають журналісти.

На запит «Схем» Вищий господарський суд надав кошторис за останні два роки: з держбюджету на його утримання у 2018-2019 роках було витрачено майже 54 млн грн, а на 2020 рік заплановані витрати у понад 18 млн грн.

На Вищий адміністративний суд витрати з бюджету за 2018-2019 роки склали майже 63 млн грн, а на цей рік заплановано ще близько 32 млн. На Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ за два роки витрачено майже 41 млн грн, а на 2020 заплановано ще 22,5 млн.

Тобто, загалом на утримання трьох ліквідованих судів з бюджету пішло близько 157 млн грн, а цього року мають витратити ще понад 70 млн грн.

«Суди не можуть бути ліквідовані, поки судді не переведені або не звільнилися за власним бажанням», – пояснила журналістам голова ліквідаційної комісії Вищого господарського, Вищого адміністративного та Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ Любов Соловйова.

За її словами, нині у Вищому господарському суді продовжують працювати 13 суддів, серед яких, у тому числі, Артур Ємельянов.

«У Громадській раді доброчесності його називали «обличчям судової системи часів Януковича». А «Схеми» в 2017-му розповідали, як його родина набула елітного майна по всьому світі», – йдеться у розслідуванні.

У ліквідованих Вищому адміністративному і Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних і кримінальних справ залишилось по вісімнадцять суддів.

Оцінює, набирає, рекомендує до переведення і звільнення суддів спеціалізований орган – Вища кваліфікаційна комісія суддів України. Остаточне рішення ухвалює Вища рада правосуддя.

«Утім, перша ланка щодо переведення суддів – Вища кваліфкомісія суддів – майже 8 місяців не працює. Конкурс для відбору нового складу цієї комісії мала провести Вища рада правосуддя. Але не провела», – зазначають журналісти.

Нагадаємо:

  • 16 жовтня 2019 року законопроект про судову реформу був прийнятий Радою в другому читанні і в цілому, зокрема, він припускав скорочення складу Верховного суду.
  • 25 жовтня 2019 року Верховний суд попросив президента ветувати законопроект. 4 листопада президент підписав закон.
  • 6 грудня 2019 року стало відомо, що Венеціанська комісія виступила з критикою судової реформи Зеленського.
  • 11 березня 2020 року низка положень закону про судову реформу був визнаний КСУ таким, що не відповідає Конституції, включаючи скорочення Верховного суду.