Окупанти частіше видворяють з Криму громадян України без російських паспортів – правозахисники

Новини
Фото: pravda.com.ua

Найчастіше з окупованого Криму видворяють громадян України, які не отримали на півострові російський паспорт.

Про це йдеться в матеріалі Кримської правозахисної групи за результатами моніторингу рішень «судів» у Криму за 2019 рік.

Правозахисники відзначають, що для видворення громадян з Криму «суди» найчастіше застосовують статтю 18.8 КоАП Росії (Порушення іноземним громадянином або особою без громадянства правил в’їзду в Росію або режиму перебування (проживання) в Росії).

«КПГ було задокументовано не менше тисячі двісті сорок дев’ять судових постанов про притягнення до відповідальності за ст. 18.8 КоАП Росії. КПГ має інформацію про результати 1080 з них. Суди апеляційної інстанції скасували тільки 7 таких рішень, інші залишилися в силі», – йдеться в повідомленні.

З 1080 постанов по ст. 18.8 КоАП Росії 677 – винесені стосовно громадян України, 313 – щодо іноземних громадян, ще 90 – щодо громадян, громадянство яких не вдалося встановити.

За даними правозахисників, усіма рішеннями, винесеними за ст. 18.8 КоАП, були призначені адміністративні покарання у вигляді штрафів. Загальна сума штрафів за цією статтею в Криму в 2019 році, згідно з постановами, склала не менше 2 632 500 рублів. Покарання у вигляді штрафів судді виносили також і щодо громадян України, які після окупації вимушено оформили посвідку на проживання, але не подали щорічне повідомлення в ФМС Росії.

З 1080 опублікованих постанов в 361 з них призначено не тільки стягнення у вигляді штрафу, а й додаткове покарання у вигляді видворення з Криму. 171 рішення про видворення було винесено стосовно громадян України, які проживають на півострові.

Як повідомили правозахисники, в 2019 році найбільша кількість постанов про видворення винесли «суди» Ялти, Алушти, Феодосії, Євпаторії, Судака, Севастополя і Сімферополя.

Україна не переслідує кримчан за наявність паспортів РФ, які примусово були нав’язані мешканцям півострова після його окупації Росією. Наявність російського паспорту у кримчан, який не визнається Україною, не є приводом для відкриття кримінального провадження, заявила речниця прокуратури АРК Катерина Діденко.

Як повідомлялось, МЗС України зазначає, що примусова роздача російських паспортів мешканцям окупованих Криму і Севастополя є елементом репресивної політики Росії по відношенню до громадян України, які змушені жити в умовах окупації, та нагадує, що за українським законодавством примусове набуття кримчанами громадянства РФ не визнається Україною та не є підставою для втрати українського громадянства.

Нагадаємо:

  • У вересні 2015 року заступник керівника Федеральної міграційної служби РФ Анатолій Фоменко повідомив, що після анексії Криму жителям півострова було видано понад 2 мільйони російських паспортів.
  • «Кримське прикордонне управління ФСБ» попередило, що кримчани, які мають українське і російське громадянство, можуть перетинати адмінкордон з окупованим Кримом, який Росія вважає «державним кордоном РФ», лише за російським паспортом. За спробу використати український паспорт передбачені адмінштраф і відмова у виїзді.
  • 20 березня 2020 року російський президент Володимир Путін своїм указом розширив перелік територій, земельні ділянки на яких не можуть бути у власності у іноземних громадян та іноземних юридичних осіб, прибережними регіонами окупованих Криму і Севастополя.
  • Правозахисники вказують, що указ Володимира Путіна, який забороняє іноземцям, а отже і громадянам України володіти земельними ділянками в прибережних регіонах окупованого Криму є дискримінаційним і порушує міжнародне гуманітарне право.