Як докупити стаж для отримання пенсії та кому можуть відмовити

Новини
пенсии

Для оформлення пенсії за віком при нестачі страхового стажу його можна докупити: можна оплатити всю суму одноразово, або оформити договір на щомісячний внесок. Право на покупку страхового стажу мають окремі категорії громадян. Громадянину можуть і відмовити в придбанні стажу. Для цього у податківців є кілька причин.

Договір про добровільну сплату Єдиного соціального внеску (ЄСВ) можна оформити за місцем проживання в управлінні податкової служби. Робиться це за рахунок оплати ЄСВза ті місяці, яких бракує, розповіла начальник голосні управління Державної податкової служби в Луганській області Ольга Височина, пише видання «Донецкие новости».

Право на покупку страхового стажу мають окремі категорії громадян:

члени приватного сільськогосподарського господарства, якщо вони не входять в категорію осіб, які підлягають страхуванню;
особи, які не були в трудових відносинах з роботодавцем, відповідно, не були застраховані (наприклад, не працювали, працювали без оформлення).

Якщо громадянин підпадає під ці категорії, він може звернутися до податкового органу, приклавши наступні документи:

заяву про добровільну участь у системі обов’язкового загальнодержавного соціального страхування (ООСС);
копія трудової книжки;
копія документа, що посвідчує особу;
для членів приватного сільськогосподарського господарства – підтверджуючий документ, що вони входили до складу цього господарства.

«Після перевірки документів податковий орган приймає рішення: або укладається договір про добровільну участь у системі обов’язкового загальнодержавного соціального страхування, або договір про одноразову оплату – це якщо людина хоче одноразово сплатити ЄСВ», – розповіла Ольга Височина.

Договір про добровільну участь у системі ООСС:

укладається строком від року;
в такому випадку ЄСВ сплачується щомісяця;
про оплату ЄСВ потрібно відзвітувати в податковий орган протягом 30 календарних днів після закінчення терміну дії договору;
сума ЄСВ залежить від окладу (зараз це 22%) і від мінімальної заробітної плати. Розмір ЄСВ не може бути меншою, ніж мінімальний страховий внесок – на сьогоднішній день це 1 039,06 грн за кожен місяць (тобто 22% від «мінімалки»).

«Якщо платник бажає застрахувати на суму більше, то максимальний розмір ЄСВ становить зазначені 22% від 15-ти мінімальних заробітних плат. На сьогоднішній день це 15 585,90 грн. На суму вище цієї застрахуватися неможливо», – доповнила Височина.

При договорі про одноразову оплату ЄСВ:

внести суму потрібно протягом 10 календарних днів з моменту підписання договору;
розмір оплати – це сума ЄСВ за кожен необхідний місяць стажу. Але в даному випадку щомісячний розмір ЄСВ не може бути нижче мінімального страхового внеску, помноженого на коефіцієнт 2. Тобто не може бути менше 2 078,12 грн (2 х 1 039,06 грн). Але, як зазначалося вище, не більше 15 585,90 грн;
щоб період, за який було сплачено ЄСВ, увійшов до страхового стажу, людина повинна протягом 30 календарних днів після закінчення дії договору скласти звіт і подати його до податкового органу.

Громадянину можуть і відмовити в придбанні стажу. Для цього у податківців є кілька причин:

якщо людина не надала повний пакет документів;
якщо людина знаходиться в трудових відносинах і підлягає обов’язковому загальнодержавного соціального страхування. Тобто він працює, але ще хоче додатково придбати страховий стаж. У цьому випадку податкова відмовляє в добровільну участь у страхуванні;
якщо особі менше 16 років;
якщо громадянин уже уклав договір про добровільну участь у системі загальнодержавного соціального страхування, і цей договір ще не вичерпав термін дії;
якщо людина хоче укласти договір на строк менше одного року (не стосується договорів про одноразову оплату ЄСВ).

Мешканці окупованих районів Донецької та Луганської областей можуть використовувати для підтвердження пенсійного стажу в Пенсійному фонді України (ПФУ) довідки з печатками самопроголошених «ДНР» і «ЛНР». Це підтверджує постанова Верховного Суду України від 22 жовтня 2018 року.

Нагадаємо:

  • 26 листопада в Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №2083-д «Про внесення змін до деяких законів України щодо реалізації права на пенсію». Він повинен вирішити питання виплати пенсії громадянам, які проживають на тимчасово непідконтрольних української влади територіях. Зокрема, законопрєкт передбачає відв’язування виплати пенсій від статусу внутрішньо переміщеного особи.
  • Законопроєкт щодо пенсій не передбачає виплат безпосередньо на непідконтрольних Україні територіях Донецької та Луганської областей, а також в анексованому Криму.
  • Голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій Дмитро Лубінець пояснив, яким чином планується виплачувати пенсії і заборгованність по ним громадянам України з тимчасово окупованих територій ОРДЛО відповідно до нового законопроєкту №2083-д. За його словами, людина буде отримувати пенсію за цей місяць і автоматично ще одну пенсію за рахунок того боргу, який вже є перед цією людиною з боку України.
  • На думку правозахисників «Донбас SOS», законопроєкт №2083-д допоможе найбільш уразливішій категорії населення – переселенцям, людям похилого віку та людям, які проживають на непідконтрольних територіях.
  • На думку правозахисників, прийняттям законопроекту №2083-д про пенсії для жителів Донбасу можна зменшити смертність в чергах на КПВВ при перетині лінії розмежування. Завдяки заходам, які в ньому передбачені, пенсіонерам не буде необхідно так часто їздити на підконтрольну територію.