Держприкордонслужба підтвердила, що «ДНР» здійснює пропуск громадян на КПВВ «Оленівка»

Новини
КПВВ «Новотроїцьке», Донецька область Фото: dpsu.gov.ua

Українські прикордонники підтвердили, що так звана «ДНР» 13 липня відновила пропуск громадян в обидва боки через КПВВ «Оленівка», розташований на лінії розмежування навпроти українського КПВВ «Новотроїцьке» у Донецькій області.

Про це повідомляє Державна прикордонна служба України.

«Сьогодні, 13 липня, окупаційна адміністрація Росії відновила пропуск через свій блокпост на дорожньому коридорі Донецьк – Маріуполь. Станом на 12:00 на даному напрямку через КПВВ «Новотроїцьке» в бік тимчасово окупованої території України прикордонники оформили близько 100 осіб та 7 транспортних засобів. З боку ТОТУ на в’їзд до контрольованої території прибуло 38 осіб та 8 автомобілів», – йдеться у повідомленні.

Як зазначили у відомстві, на цю ж годину через КПВВ «Станиця Луганська» у Луганській області лінію розмежування в пішому порядку перетнуло 710 осіб. З них до тимчасово окупованої території пройшли 229 осіб, на контрольовану територію – 481 особа.

Прикордонники разом з правозахисними організаціями роз’яснюють цивільним особам ризики подорожування через лінію розмежування, попереджають про можливість не пропуску з боку окупантів. Також наголошують – у разі відмови в перетині, залишатися в «сірій зоні» небезпечно через можливі обстріли бойовиків, тому варто негайно повертатися в бік контрольованої території України.

Рух через КПВВ «Мар’їнка» у Донецькій області продовжує залишатися заблокованим бойовиками.

У Держприкордонслужбі також нагадали, що всі громадяни, які прибувають з тимчасово окупованої території, зобов’язані пройти двотижневу самоізоляцію, встановивши мобільний додаток «Дій вдома» або, за їх згоди, двотижневу обсервацію в лікувальних закладах, визначених органами місцевої влади. Від обов’язкової самоізоляції (обсервації) звільняються лише особи, які слідують через лінію розмежування для здачі зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) за наявності підтверджуючих документів.

Монітори Благодійного фонду «Право на захист», які від ранку спостерігають за ситуацією вздовж лінії розмежування підтвердили відновлення пропуску громадян так званою «ДНР» через КПВВ «Оленівка».

Водночас, зазначають правозахисники, український КПВВ «Новотроїцьке» розпочав роботу вчасно за графіком і без затримок, тоді у так званій «ДНР» почали пропускати людей на КПВВ «Оленівка почали лише близько 11:00, хоча раніше заявили, що пропуск має розпочатись об 9:00. Усього в списках на перетин лінії розмежування в бік окупованої території перебуває 310 осіб. Виїзд із непідконтрольної території можливий тільки для тих людей, хто має реєстрацію на підконтрольній території України.

Як повідомлялось, «влада» так званої «ДНР» заявила, що 13 липня відкриє КПВВ «Оленівка» на лінії розмежування на Донбасі на в’їзд і виїзд. КПВВ буде працювати поки тільки один день з 9:00 до 18:00.

Нагадаємо:

  • 10 червня на Донбасі відкрилися після карантину КПВВ «Мар’їнка» (Донецька область) і пішохідний КПВВ «Станиця Луганська» (Луганська область). Всім, хто слідує з тимчасово окупованої території України, роблять безконтактний температурний скринінг тіла і проводять опитування щодо контакту з хворими на COVID-19. Людей (крім тих, хто прибуває для участі у ЗНО) пропускають тільки за умови згоди на проходження самоізоляції з використанням єдиного електронного сервісу «Дій вдома», або обсервації.
  • З 28 червня «влада» так званої «ДНР» закрила єдиний працюючий на території Донецької області КПВВ «Оленівка» на лінії розмежування, який знаходиться навпроти українського КПВВ «Новотроїцьке» і був відкритий лише 22 червня після тримісячної перерви в роботі через введення карантину. Причина закриття – нібито погіршення ситуації з пандемією коронавірусу на підконтрольній Україні території.
  • За інформацією Держприкордонслужби України, на Донбасі окупанти блокують роботу всіх КПВВ в Донецькій області. На лінії розмежування пропуск громадян здійснюється лише у КПВВ «Станиця Луганська» у Луганській області.
  • «Влада» так званої «ДНР» розробляє «альтернативні механізми» пропуску через КПВВ на лінії розмежування, які вони закрили 28 червня.
  • В ООН закликали всі сторони конфлікту на Донбасі вжити скоординовані і реалістичні заходи щодо відкриття КПВВ на лінії розмежування.