У «ЛНР» обладнають КПВВ біля Щастя і Золотого, в «ДНР» реконструюють КПВВ «Олександрівка» і «Горлівка»

Новини
Обстеження саперами «ЛНР» ділянки будівництва КПВВ біля Щастя Фото: ЛИЦ

У так званій «ЛНР» закінчуються роботи по обладнанню ще двох автомобільних КПВВ на лінії розмежування в Луганській області, де зараз працює лише пішохідний КПВВ «Станиця Луганська». У свою чергу, в «ДНР» закінчують реконструкцію КПВВ «Олександрівка» і «Горлівка» в Донецькій області, де поки час від часу відкривається пропуск лише на КПВВ «Оленівка».

Про це повідомляють сепаратистські інтернет-ресурси.

Зокрема, як повідомив «керівник представництва ЛНР в Спільному центрі з контролю і координації режиму припинення вогню (СЦКК)» Михайло Філіпоненко, «ЛНР» в рамках досягнутих на Мінських переговорах домовленостей почали роботи з обладнання КПВВ на лінії розмежування в районах Щастя і Золотого, пише «Луганский информационный центр».

«Відповідно до досягнутих 8 липня домовленостей у Контактній групі саперами Народної міліції ЛНР при координації представництва ЛНР в СЦКК розпочаті роботи з перевірки місцевості на предмет наявності вибухонебезпечних предметів в районах будівництва інфраструктури пунктів пропуску «Луганськ – Щастя» і «Первомайськ – Золоте», а також проводяться роботи з очищення місця робіт від рослинності», – сказав Філіпоненко.

«На даний момент інженерні підрозділи Народної міліції ЛНР провели роботи з обстеження ділянок забудови, і комунальні служби приступили до розчищення даних ділянок і підготовки під майбутнє будівництво (КПВВ – ред.)», – додав він.

У свою чергу, «міністр доходів і зборів ДНР» Євген Лавренов повідомив «Донецкому агентству новостей», що на лінії розмежування вже практично закінчена реконструкція КПП «Олександрівка», який розташований на одному транспортному коридорі з українським КПВВ «Мар’їнка», і КПП «Горлівка», який розташований на одному транспортному коридорі з українським КПВВ «Майорське».

«Основні будівельно-монтажні роботи щодо ППТК «Олександрівка» і «Горлівка» виконані на 99%. З технічних причин і в зв’язку з епідеміологічною обстановкою роботи були тимчасово припинені, проте в даний момент міністерством ведеться робота з приймання актів виконаних робіт і підготовки об’єктів до введення в експлуатацію», – сказав Лавренов.

За його словами, на пункті «Горлівка» вирішується ряд питань щодо організації дорожнього руху. Це пояснюється обмеженою територією, відведеною під реконструкцію, в умовах безлічі транспортних потоків, що перетинаються. На даний момент спільно з «ДАІ» доопрацьовується схема руху.

У «ДНР» на лінії розмежування знаходяться чотири КПВВ: «Оленівка» (навпроти українського КПВВ «Новотроїцьке»), де реконструкція була завершена в серпні 2019 року, «Горлівка», «Олександрівка» і «Октябрь» (навпроти українського КПВВ «Гнутове»).

Як повідомлялось, так звана «ДНР» 13 липня на одинь день відновила пропуск громадян в обидва боки через КПВВ «Оленівка», розташований на лінії розмежування навпроти українського КПВВ «Новотроїцьке» у Донецькій області.

Нагадаємо:

  • 10 червня на Донбасі відкрилися після карантину КПВВ «Мар’їнка» (Донецька область) і пішохідний КПВВ «Станиця Луганська» (Луганська область). Всім, хто слідує з тимчасово окупованої території України, роблять безконтактний температурний скринінг тіла і проводять опитування щодо контакту з хворими на COVID-19. Людей (крім тих, хто прибуває для участі у ЗНО) пропускають тільки за умови згоди на проходження самоізоляції з використанням єдиного електронного сервісу «Дій вдома», або обсервації.
  • З 28 червня «влада» так званої «ДНР» закрила єдиний працюючий на території Донецької області КПВВ «Оленівка» на лінії розмежування, який знаходиться навпроти українського КПВВ «Новотроїцьке» і був відкритий лише 22 червня після тримісячної перерви в роботі через введення карантину. Причина закриття – нібито погіршення ситуації з пандемією коронавірусу на підконтрольній Україні території.
  • За інформацією Держприкордонслужби України, на Донбасі окупанти блокують роботу всіх КПВВ в Донецькій області. На лінії розмежування пропуск громадян здійснюється лише у КПВВ «Станиця Луганська» у Луганській області.
  • «Влада» так званої «ДНР» розробляє «альтернативні механізми» пропуску через КПВВ на лінії розмежування, які вони закрили 28 червня.
  • В ООН закликали всі сторони конфлікту на Донбасі вжити скоординовані і реалістичні заходи щодо відкриття КПВВ на лінії розмежування.