Шмигаль доручив відпрацювати питання створення територій пріоритетного розвитку на Донбасі і в Херсонській області – Резніков

Новини
Віце-прем’єр-міністр - міністр з питань реінтеграції ТОТ Олексій Резніков Фото: mtot.gov.ua

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль дав доручення відпрацювати питання можливості створення територій пріоритетного розвитку в Донецькій, Луганській і Херсонській областях, щоб створити в цих регіонах точки зростання для залучення інвестицій.

Про це повідомив журналістам віце-прем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков, кажучи про ідею про «вільні економічні зони» на Донбасі, яку висловив новий керівник української делегації в Тристоронньої контактній групі Леонід Кравчук, передає агентство Інтерфакс- Україна.

За його словами, на нараді уряду прем’єр-міністр доручив йому, міністру фінансів і міністру економіки попрацювати над ідеєю про «території пріоритетного розвитку».

«Ми говоримо про те, що маємо наразі створити можливість пріоритетного розвитку територій Луганської, Донецької та Херсонської областей, підконтрольних уряду України. Зробити там точки зростання, підтягнути туди інвестиції, зробити там певні пільгові режими. Мені просто дуже не подобається словосполучення «вільні економічні зони», воно дещо дискредитоване. Тому шукаємо іншу абревіатуру. Але суть приблизно така. Дати точки зростання, дати бажання інвестору прийти з ризиковим капіталом і почати там вкладатися. І місцевим, і середньому, і малому, і великому, і західному», – сказав Резніков.

Раніше новий глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук в інтерв’ю «Суспільному» запропонував, створити вільну економічну зону на Донбасі. «Це міг би бути один із кроків для того, щоб люди почали діяти і розв’язувати складні питання, залучивши туди інвестиції, щоб порівняно швидко відновити життя і дати людям шанс працювати, заробляти й жити нормально», – зазначив він.

Як повідомлялося, на початку червня Олексій Резніков в коментарі Центру журналістських розслідувань висловив думку, що українцям, які проживають на тимчасово окупованих територіях, треба максимально полегшити можливість придбання товарів українського виробництва.

Нагадаємо:

  • Упродовж трьох років кримські громадські діячі та Меджліс кримськотатарського народу закликають скасувати закон про фейкову ВЕЗ «Крим«, оскільки він дискримінує громадян України з Криму (мають статус нерезидентів) і водночас дозволяє українському бізнесу працювати на окупованій території, хоча це порушує санкційний режим, введений західними партнерами і самою Україною на півострові.
  • 18 січня 2018 року за пропозицією нардепа Рефата Чубарова було ухвалене протокольне рішення ВРУ про створення робочої групи по внесенню змін до закону України «Про створення вільної економічної зони Крим і про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України».
  • 9 лютого 2019 року в Комітеті ВРУ з питань податкової та митної політики відбулося перше засідання робочої групи по ВЕЗ «Крим». Наступне було призначене на 16 лютого, але його перенесли на пленарний тиждень на прохання народних депутатів, які хотіли взяти участь в роботі групи. Однак засідання так і не відбулось. 
  • Як з’ясував Центр журналістських розслідувань, голова парламентського Комітету з митної та податкової політики Ніна Южаніна заблокувала діяльність робочої групи з напрацювання проекту скасування закону про створення ВЕЗ «Крим» або внесення до нього змін, одноосібно повідомивши голову Верховної Ради про те, що проект закону має бути розроблений урядом.
  • 12 лютого 2020 року Комітет ВРУ з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій рекомендував парламенту скасувати закон про ВЕЗ «Крим». Комітет також проголосував за створення робочої групи з напрацювання змін до закону про СЕЗ «Крим».