Попередні спроби створити ВЕЗ на Донбасі були провальними – Юрій Смєлянський

Новини
Юрій Смєлянський, голова правління «Інституту стратегічних чорноморських досліджень», експерт фонду «Майдан закордонних справ» Фото: investigator.org.ua

Проєкт вільної економічної зони в Донецькій області часів президентства Леоніда Кравчука призвів лише до зростання корупції та контрабанди, зазначив  економічний експерт фонду «Майдан закордонних справ» Юрій Смєлянський, коментуючи намір голови Тристоронньої контактної групи Леоніда Кравчука створити на окупованих територіях Донецької та Луганської областей вільну економічну зону за прикладом ВЕЗ на Донбасі початку 90-х.

Про це Юрій Смєлянський розповів у програмі «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).

«Пан Кравчук забув додати, що проєкт вільної економічної зони в Донецькій області виявився в Україні одним з найскандальніших і найкорумпованіших, і таким, що породжував великі потоки контрабанди. Це був провальний проєкт. Україна за роки незалежності намагалася реалізувати багато проєктів ВЕЗ. Переважно це були невдалі проєкти, за виключенням одного, двох чи трьох, які дали хай короткостроковий, але цільовий ефект. Все інше – для збагачення окремих осіб», – сказав Смєлянський. 

На думку експерта, діяльність Кравчука на посаді голови української делегації в ТКГ відкидає Україну у 2014 рік.

«Фактично, те, що сьогодні у своїх заявах запропонував пан Кравчук, мабуть, як і все його призначення, за яким вже майорить призначення Фокіна – це спроба повернути нас у 2014-2015 рік, коли тільки почалася війна. Тоді пошук шляхів формування стратегії й тактики відновлення територіальної цілісності припускав виникнення різних ідей, і одна з них – це парадигма соціально-економічної переваги. Тобто: от зараз ми у Херсонській області, що є прилеглою до окупованої території Криму, створимо сприятливі умови, почнеться соціально-економічне зростання, люди житимуть краще, кримчани побачать, як стало в Україні добре, і самі схочуть повернутися. Це була перша хибна реальність, що була створена владою з точки зору формування політики щодо окупованої території Криму», – сказав Юрій Смєлянський.

Нагадаємо:  

  • Голова української делегації в ТКГ, перший президент України Леонід Кравчук запропонував створити вільну економічну зону на окупованих територіях Донецької і Луганської областей. 
  • Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль дав доручення відпрацювати питання можливості створення територій пріоритетного розвитку в Донецькій, Луганській і Херсонській областях, щоб створити в цих регіонах точки зростання для залучення інвестицій.
  • Кримські громадські діячі та Меджліс кримськотатарського народу закликають скасувати закон про фейкову ВЕЗ «Крим», оскільки він дискримінує громадян України з Криму (мають статус нерезидентів) і водночас дозволяє українському бізнесу працювати на окупованій території, хоча це порушує санкційний режим, введений західними партнерами і самою Україною на півострові.
  • Як з’ясував Центр журналістських розслідувань, голова парламентського Комітету з митної та податкової політики Ніна Южаніна заблокувала діяльність робочої групи з напрацювання проекту скасування закону про створення ВЕЗ «Крим».
  • 12 лютого 2020 року Комітет ВРУ з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій рекомендував парламенту скасувати закон про ВЕЗ «Крим». Комітет також проголосував за створення робочої групи з напрацювання змін до закону про СЕЗ «Крим».