У Білорусі в ході другого дня жорсткого протистояння з силовиками загинув демонстрант

Новини
Фото: AFP

Через добу після виборів президента Білорусі жителі країни знову вийшли на вуличні акції протесту з вимогою перерахунку результатів голосування, в якому, за офіційними даними, в черговий раз переміг Олександр Лукашенко. Головний його опонент на виборах Світлана Тіхановська виїхала в Литву. Раніше вона заявила, що не визнає результати виборів.

У Мінську, ймовірно, зібралося менше людей, ніж в ніч на понеділок, хоча рахунок демонстрантів також йшов на тисячі, пише видання Meduza.

Ще з раннього вечора міліція оточила центр міста в районі стели «Мінськ – місто-герой», де напередодні сталися сутички. Для розгону протестуючих додатково залучили військовий спецназ. Перші затримання відбулися ще до початку акції. Глава білоруського МВС Юрій Караєв заявив, що його відомство не допустить дестабілізації ситуації в країні. «Попереджаємо, що будь-які порушення законодавства будуть припинятися, а винні – притягатися до встановленої законом відповідальності», – сказав він.

Фото: Reuters

Увечері 10 серпня жителі Мінська стали групуватися по кілька десятків людей біля станцій метро в різних районах міста і йти пішки до центру. Одне з перших серйозних зіткнень сталося на вулиці Кальварійській, де протестувальники перекрили рух транспорту. Спецназ застосував проти них шумові гранати і гумові кулі. Там постраждала журналістка видання «Наша нива» Наталія Лубневська. Її поранило кулею в ногу. Лубневську відвезли на швидкій в лікарню.

Ще одна сутичка з міліцією сталася біля готелю «Ювілейна». Там, за оцінками Tut.by, були затримані 10-15 чоловік. Також натовп людей розігнали світлошумовими гранатами на проспекті Переможців і біля метро «Пушкінська», а потім в районі торгового центру «Рига», де люди встановлювали барикади.

Фото: Reuters

Повідомлялося про декілька серйозно поранених. Пізніше МВС оголосило про загибель одного з учасників протесту на вулиці Прітицького. За версією відомства, він нібито намагався кинути в співробітників міліції «невстановлений вибуховий пристрій», але воно вибухнуло у нього в руці.

Фото: Reuters

За даними місцевих ЗМІ, спецпідрозділу внутрішніх військ необгрунтовано жорстко затримували демонстрантів, які, на відміну від минулої ночі, вели себе більш мирно і не чинили опору. Однак, пізніше вони почали встановлювати барикади і палити покришки, а в районі «Пушкінській», за одними даними, закидали спецназ коктейлями Молотова, а за іншими – феєрверками. Крім демонстрантів, до протестів, як і вчора, стали приєднуватися автомобілісти – вони не тільки за традицією голосно сигналили, а й навмисно блокували рух на вулицях, що ведуть до центру, щоб не дозволити проїхати туди військовій техніці. Після цього бійці ОМОНу стали використовувати для пересування машини швидкої допомоги і приїжджати до протестуючих під виглядом лікарів, повідомляє «Медіазона».

Фото: Reuters

Акції протесту пройшли в багатьох інших білоруських містах – їх теж розігнав ОМОН. Телеграм-канал Nexta повідомляє про затримання демонстрантів у Могильові, Вітебську, Гродно, Бобруйську, Ліді, Горках, Молодечно, Барановичах. Найбільш жорстко спецназ діяв в Бресті, відкривши вогонь гумовими кулями по натовпу, що вийшов на перетин проспекту Машерова і бульвару Космонавтів і споруджував барикади. За інформацією телеграм-каналу «Вибори бачиш?», демонстранти в Бресті також отримали травми від світлошумових гранат. Один з осколків потрапив в кореспондента Tut.by. Точних даних про кількість учасників протестів і постраждалих поки ні по одному місту немає.

Фото: AFP

До початку нових акцій протесту Слідчий комітет Білорусі оголосив про порушення 21 кримінальної справи за підсумками вчорашніх демонстрацій в 12 містах. Вони розслідуються за статтями про масові заворушення, хуліганство, опір і насильство по відношенню до співробітників міліції. В рамках слідчих дій затримано більше 80 осіб. У СК додали, що серед підозрюваних в основному молоді люди у віці 20-25 років; деякі з них в момент затримання нібито були п’яні або знаходилися під впливом наркотиків. Приблизно в цей же час в ефірі білоруського телебачення був показаний новинний сюжет, в якому президент Олександр Лукашенко висловився про учасників протесту, зокрема, назвавши їх «обкуреними».

Кандидат в президенти Білорусі Світлана Тіхановська зараз знаходиться в Литві, повідомив в Twitter глава МЗС Литви Лінас Лінас Антанас Лінкявічюс.

Напередодні ввечері штаб Тіхановської повідомив, що її унасільно утримують в Центрвиборчкомі Білорусі, куди вона прийшла подати скаргу на результати голосування на президентських виборах. Юрист Максим Знак, з яким Тіхановська була в ЦВК, розповів, що вона самостійно і добровільно покинула будівлю.

Пізніше прес-секретар штабу Тіхановської Анна Красуліна розповіла білоруській службі Радіо Свобода, що Тіхановська, покинувши ЦВК, сказала: «Я прийняла рішення». І поїхала в невідомому напрямку.

Нагадаємо:

  • 9 серпня пройшли шості президентські вибори в історії суверенної Білорусі. 25 років країною править Олександр Лукашенко. Жодні президентські вибори (2001, 2006, 2010, 2015), крім перших (1994), не були визнані вільними і справедливими на міжнародному рівні.
  • Після заяви влади, що вибори попередньо виграє Олександр Лукашенко, отримавши 80% голосів, тисячі людей порахували ці результати сфальсифікованими і вийшли на вулиці міст, щоб висловити свою незгоду з ними. Силовики жорстко розігнали протестувальників. За інформацією правозахисників, в лікарнях Мінська знаходяться десятки постраждалих в результаті зіткнень з міліцією.
  • ЦВК Білорусі оприлюднив попередні підсумки виборів президента. За Олександра Лукашенка віддали голоси 80,08% виборців голосів, за Світлану Тіхановську – 10,09%. Слідчий комітет Білорусі порушив кримінальні справи щодо учасників протесту проти результатів виборів за «участь у масових заворушеннях».
  • Вибори президента в Білорусі супроводжувались серйозними порушеннями свободи слова і прав журналістів з боку силовиків.
  • Міністри закордонних справ Литви, Польщі та України закликали владу Білорусі утриматися від застосування сили та звільнити всіх затриманих в ніч після президентських виборів.