У Білорусі після двох днів протестів в лікарні потрапили понад 200 осіб – МОЗ

Влада
Фото: RFE/RL

У Білорусі після двох днів протестів в лікарні країни потрапили понад 200 осіб. Один демонстрант загинув.

Про це повідомляє міністерство охорони здоров’я Білорусі.

«Всім громадянам, які постраждали під час несанкціонованих вуличних акцій, надано необхідну медичну допомогу в повному обсязі. В останні 2 дні після несанкціонованих вуличних акцій в службу швидкої медичної допомоги та в лікарні звернулися громадяни з різними травмами. На сьогоднішній момент в стаціонарах республіки знаходяться на лікуванні трохи понад 200 чоловік. У тому числі з забоями м’яких тканин, травмами кінцівок», – зазначили в МОЗ.

Також у відомстві розповіли, що кілька людей були госпіталізовані з черепно-мозковими травмами, а також з травмами грудної клітини і живота. В основному у них діагностовано травми легкого ступеня тяжкості. Кільком пацієнтам потрібно проведення операцій. Стан їх стабілізовано.

«На жаль, одна людина загинула. Смерть наступила до огляду лікарями швидкої медичної допомоги», – додали в міністерстві.

Тим часом лікарі мінських лікарень повідомили білоруському порталу TUT.BY про пацієнтів з важкими травмами, які надходили до них увечері 9 і 10 серпня. За словами медиків кількох установ охорони здоров’я, вони в шоці від того, що відбувається в мирний час. «Ми ніколи з такими пораненнями не стикалися», – кажуть лікарі.

«Ми зобов’язані лікувати всіх людей. Але не повинно бути такого в мирний час! Ми не хочемо, щоб люди гинули або їх калічили. Зіткнувшись з подібним, лікарі не можуть нормально працювати. Це жахливо. Ми закликаємо зупинити насильство», – цитує портал одного з медиків на умовах анонімності.

Фото: RFE/RL

Як повідомлялось, через добу після виборів президента Білорусі жителі країни знову вийшли на вуличні акції протесту з вимогою перерахунку результатів голосування, в якому, за офіційними даними, в черговий раз переміг Олександр Лукашенко. Головний його опонент на виборах Світлана Тіхановська виїхала в Литву. Раніше вона заявила, що не визнає результати виборів. МВС оголосило про загибель одного з учасників протесту.

Нагадаємо:

  • 9 серпня пройшли шості президентські вибори в історії суверенної Білорусі. 25 років країною править Олександр Лукашенко. Жодні президентські вибори (2001, 2006, 2010, 2015), крім перших (1994), не були визнані вільними і справедливими на міжнародному рівні.
  • Після заяви влади, що вибори попередньо виграє Олександр Лукашенко, отримавши 80% голосів, тисячі людей порахували ці результати сфальсифікованими і вийшли на вулиці міст, щоб висловити свою незгоду з ними. Силовики жорстко розігнали протестувальників. За інформацією правозахисників, в лікарнях Мінська знаходяться десятки постраждалих в результаті зіткнень з міліцією.
  • ЦВК Білорусі оприлюднив попередні підсумки виборів президента. За Олександра Лукашенка віддали голоси 80,08% виборців голосів, за Світлану Тіхановську – 10,09%. Слідчий комітет Білорусі порушив кримінальні справи щодо учасників протесту проти результатів виборів за «участь у масових заворушеннях».
  • Вибори президента в Білорусі супроводжувались серйозними порушеннями свободи слова і прав журналістів з боку силовиків.
  • Міністри закордонних справ Литви, Польщі та України закликали владу Білорусі утриматися від застосування сили та звільнити всіх затриманих в ніч після президентських виборів.
  • Держдепартамент США закликав владу Білорусі поважати права білорусів на участь в мирних зібраннях і утримуватися від застосування сили, а також звільнити незаконно затриманих демонстрантів.