Україна загалом поділяє позицію Євросоюзу щодо виборів в Білорусі – МЗС

Новини

Україна констатує, що офіційно оприлюднені результати виборів президента Білорусі не викликають довіри в білоруському суспільстві, і загалом поділяє позицію, висловлену Європейським Союзом щодо цих виборів. В ЄС заявили, що не визнають результатів президентських виборів у Білорусі й починають роботу над запровадженням санкцій за фальсифікацію виборів та насильство щодо протестувальників.

Про це йдеться у заяві МЗС України щодо президентських виборів в Білорусі.

«МЗС України констатує, що офіційно оприлюднені результати виборів президента Республіки Білорусь не викликають довіри в білоруському суспільстві. Ми загалом поділяємо позицію, висловлену Європейським Союзом щодо виборів в Білорусі. Україна надзвичайно занепокоєна випадками необґрунтованої жорстокості правоохоронців щодо громадян, які беруть участь у протестах, представників ЗМІ та іноземців», – йдеться у документі.

В МЗС також висловили сподівання, що звільнення з-під варти частини затриманих стане початком діалогу влади з громадянським суспільством Білорусі з метою пошуку компромісів.

«Закликаємо керівництво Білорусі не допустити подальших переслідувань за політичними мотивами своїх опонентів і тих громадян Білорусі, які вийшли на вулиці міст продемонструвати свою позицію, а також ретельно розслідувати усі факти неправомірного застосування сили проти мирних протестувальників», – заявили в українському зовнішньополітичному відомстві.

У МЗС також наголосили, що Україна вважає Білорусь особливо близькою країною і готова докласти усіх зусиль, щоб допомогти їй пройти цей складний етап без ослаблення суверенітету, врегулювати кризу з дотриманням основоположних прав і свобод громадян.

14 серпня віцепрезидент Європейської комісії, високий представник Європейського союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель повідомив, що Євросоюз не визнає результатів президентських виборів у Білорусі й починає роботу над запровадженням санкцій за фальсифікацію виборів та насильство щодо протестувальників.

«Білорусь: ЄС не визнає результатів виборів. Починається робота над введенням санкцій проти тих осіб, які відповідальні за насильство і фальсифікацію», – написав Боррель на своїй сторінці у Twitter за підсумками відеоконференції за участю міністрів закордонних справ країн-членів ЄС.

В свою чергу президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн на своїй сторінці у Twitter привітала рішення глав МЗС країн-членів Євросоюзу.

«Добре, що міністри закордонних справ одностайно погодилися працювати над додатковими санкціями проти відповідальних осіб. Європа має активно відстоювати свої цінності», – зазначила вона.

Нагадаємо:

  • Вибори президента в Білорусі супроводжувались серйозними порушеннями свободи слова і прав журналістів з боку силовиків.
  • Міністри закордонних справ Литви, Польщі та України закликали владу Білорусі утриматися від застосування сили та звільнити всіх затриманих в ніч після президентських виборів.
  • Держдепартамент США закликав владу Білорусі поважати права білорусів на участь в мирних зібраннях і утримуватися від застосування сили, а також звільнити незаконно затриманих демонстрантів.
  • Європейський Союз може переглянути відносини з Білоруссю і ввести санкції проти осіб, винних у фальсифікації виборів президента, жорстокому придушенні протестів і необгрунтованих арештах в в країні.
  • ЦВК Білорусі оголосила остаточні підсумки виборів і оголосив переможцем Олександра Лукашенка, який, згідно з офіційними даними, отримав 80,1% голосів виборців. Головна опонентка чинного президента Світлана Тіхановська, яка, за даними ЦВК, отримала 10,1% голосів, заявила про свою перемогу і закликала створити координаційний комітет для передачі влади в країні, а також організувати мирні протести 15 і 16 серпня.