Україна наполягатиме на введенні міжнародних санкцій щодо причетних до тиску на ПЦУ в Криму

Новини
Кафедральный собор святих рівноапостольних князів Володимира та Ольги ПЦУ в Сімферополі Фото: RFE/RL

Україна наполягатиме на введенні міжнародних санкцій щодо осіб, які причетні до переслідування Православної церкви України в Криму.

Про це заявив міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков під час зустрічі з митрополитом Кримської єпархії ПЦУ Климентом.

На зустрічі піднімалися питання перетину КПВВ священиками православної місії, які відвідують заарештованих українців в Криму, в умовах часових обмежень, пов’язаних з карантином. Також обговорювалася можливість створення недержавного фонду з підтримки та впровадження культурно-гуманітарних проектів в Криму.

«Росія незаконно привласнила та розпоряджається майном кримської громади ПЦУ в окупованому нею українському Криму, продовжує безсоромно порушувати норми міжнародного права. Такі дії не можуть залишатися безкарними. Крім національних санкцій, Україна буде ставити питання посилення санкцій проти осіб, причетних до переслідувань ПЦУ на території тимчасово окупованого Криму у співпраці з міжнародними партнерами», – заявив Резніков.

Фото: Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України

4 серпня 2020 року Верховний суд РФ відмовився переглянути рішення про виселення громади ПЦУ з кафедрального собору в Сімферополі, заявив юрист українського «Регіонального центру прав людини» Сергій Заєць.

Міністерство закордонних справ України засуджує виселення громади Православної Церкви України з Кафедрального собору святих рівноапостольних князів Володимира і Ольги в окупованому Сімферополі.

Також Представництво президента України в АР Крим засудило рішення про виселення громади Православної церкви України з Кафедрального собору святих рівноапостольних князів Володимира і Ольги в Сімферополі.

Комітет ООН з прав людини знову вимагає від Російської Федерації припинити перешкоджати Кримської єпархії Православної церкви України використовувати будівлю храму в окупованому Сімферополі.

Українські правозахисники вимагають від Росії та її окупаційної адміністрації у Криму скасувати незаконне рішення про знесення храму Православної церкви України в Євпаторії та припинити втручання в діяльність української церкви та інших конфесій на півострові.

Українська громада окупованого Криму готує звернення до Європейського суду з прав людини, який розглядає справу про знищення храму Православної церкви України у Сімферополі, будівлю якого так званий «Арбітражний суд Криму» зобов’язав передати «міністерству майнових і земельних відносин Республіки Крим», повідомив архієпископ Сімферопольський і Кримський ПЦУ Климент у понеділок, 16 вересня, на пресконференції в Українському кризисному медіацентрі Києва.

Рішення Верховного суду РФ залишити в силі постанову про виселення громади Православної церкви України з Кафедрального собору святих рівноапостольних князів Володимира і Ольги в Сімферополі означає, що в окупованому Криму більше не буде української церкви, заявив Климент.

Нагадаємо:

  • 28 червня 2019 року «Арбітражний суд Республіки Крим» зобов’язав Кримську єпархію ПЦУ (раніше УПЦ КП – ред.) передати будівлю єдиного в Сімферополі кафедрального собору святих Володимира і Ольги «міністерству майнових і земельних відносин Криму», робітники якого вже почали будівельні роботи в будівлі без відома єпархії.
  • 24 липня архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент після повернення до Сімферополя виявив, що з храму вкрали всі церковні речі Кримського єпархіального управління.
  • Синод Православної церкви України закликав посилити міжнародні санкції проти Росії і конкретних посадових осіб відповідальних за розграбування собору святих Володимира і Ольги ПЦУ в Сімферополі та причетних до порушення права на свободу совісті та віросповідання у окупованому Криму.
  • У серпні 2019 року стало відомо, що земельну ділянку, виділену Сімферопольською міськрадою в 2013 році Кримській єпархії УПЦ КП для будівництва храму, окупаційна «влада» Сімферополя передала римо-католицькій громаді для будівництва кафедрального собору.