Прикордонники попереджають про шахраїв, які діють у «сірій зоні» біля КПВВ «Станиця Луганська»

Новини
КПВВ «Станиця Луганська», Луганська область Фото: dpsu.gov.ua

Українські прикордонники попереджають, що у «сірій зоні» біля КПВВ «Станиця Луганська» діють шахраї, які під виглядом «волонтерів» нав’язують свої послуги щодо встановлення мобільного додатка «Дій вдома» громадянам, які слідують через лінію розмежування з окупованої на підконтрольну територію України.

Про це повідомляє Державна прикордонна служба України.

Біля КПВВ мають місце випадки, коли в так званій «сірій зоні» під виглядом «волонтерів» шахраї нав’язують свої послуги щодо встановлення мобільного додатка «Дій вдома».

«За оперативною інформацією відомо, що незаконні збройні формування пропускають цих осіб у так звану «сіру зону» під виглядом громадян, які слідують через лінію розмежування. При цьому карантинні обмеження, запроваджені окупантами, не розповсюджуються на цих аферистів та вони безперешкодно повертаються до тимчасово окупованої території. Діючи «під дахом» російських найманців ці люди, які називають себе «волонтерами», неподалік блокпосту окупантів вишукують довірливих осіб», – зазначили у відомстві.

Держприкордонслужба застерігає громадян, які прямують з тимчасово окупованої території, від отримання сумнівних послуг у підозрілих осіб. Прикордонники в КПВВ завжди готові допомогти.

«Тому, у разі виникнення питань стосовно перетину лінії розмежування або щодо встановлення додатку «Дій вдома», необхідно звертатись до посадових осіб безпосередньо в КПВВ. Вкотре наголошуємо – усі процедури контролю безкоштовні. В жодному разі не давайте гроші або інші матеріальні цінності за послуги установки мобільного додатка «Дій вдома» або інших послуг, які пропонують шахраї», – наголошують прикордонники.

Як повідомлялось, за інформацією правозахисників, у Луганській області в буферній зоні між українським КПВВ «Станиця Луганська» та КПП так званої «ЛНР» під виглядом волонтерів продовжують діяти шахраї, які виманюють гроші у, переважно, літніх людей, які перетинають лінію розмежування. При цьому жодного з них правоохоронці поки не затримали, оскільки потерпілі скаржаться на те, що сталося з ними в соцмережах, звертаються до правозахисних громадських організацій, але не подають заяву в поліцію.

Нагадаємо:

  • Правозахисники розповіли про найбільші проблеми, з якими стикаються громадяни при перетині КПВВ на Донбасі. Серед них, зокрема, встановлення мобільного додатку «Дій вдома», відсутність доступного інтернету та поганий мобільний зв’язок на КПВВ.
  • Докладні інструкції правозахисників про те, як користуватися мобільним додатком «Дій вдома» для контролю режиму самоізоляції, який повинні встановлювати громадяни на КВПП при виїзді з тимчасово окупованих територій в Донецькій і Луганській областях, а також з тимчасово окупованого Криму, читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань.
  • Поради з установки додатку «Дій вдома» від тих людей, які вже перетнули лінію розмежування на Донбасі.
  • Правозахисники розробили інструкціію про те, куди скаржитися на помилки в додатку «Дій вдома».