У «ДНР» не будуть спрощувати перетин КПВВ, незважаючи на заклики ООН

Новини
КПВВ
КПВВ «Оленівка» в «ДНР» Фото: dan-news.info

Незважаючи на заклики ООН, ватажок так званої «ДНР» Денис Пушилін заявив, що не буде відновлювати повноцінну роботу КПВВ на лінії розмежування у Донецькій області, поки на підконтрольній Україні території не зміниться ситуація з захворюваністю коронавірусом. Зараз бойовики здійснюють пропуск громадян лише 2 дні на тиждень через КПВВ «Оленівка» під Донецьком, який пов’язаний дорожнім коридором з українським КПВВ «Новотроїцьке».

Про це Пушилін сказав під час прямої лінії на сепаратистському телеканалі «Юніон», передає видання «Новости Донбасса».

«Поки там (на підконтрольній території – ред.) ситуація не зміниться, поки не буде позитивної динаміки, мови про повне відкриття кордону бути не може», – заявив ватажок «ДНР».

На непідконтрольну територію Донецької області бойовики «ДНР» пропускають тільки тих громадян, які потрапили в списки так званого «штабу ДНР» щодо попередження захворюваності коронавірусом. Щоб виїхати з «ДНР», потрібно мати прописку на підконтрольній Україні території. У «ЛНР» такі вимоги на пропуск через КПВВ відсутні.

Як повідомлялось, Координаторка ООН з гуманітарних питань в Україні Оснат Лубрані закликала сторони конфлікту на Донбасі спростити перетин КПВВ на лінії розмежування, щоб мешканці непідконтрольних територій мали можливість отримати доступ до своїх пенсій та інших соціальних виплат, які вони не можуть отримати вже шостий місяць через карантин, а також возз’єднатися з близькими, які опинилися по різні боки лінії розмежування.

Нагадаємо:

  • Правозахисники вказують, що у «ДНР» порядок формування списків на в’їзд з підконтрольною Україні території на окуповану залишається непрозорим. В результаті громадяни, що не потрапили в списки, не можуть перетнути лінію розмежування на Донбасі через встановлений «ДНР» КПВВ «Оленівка» і змушені ночувати біля українського КПВВ «Новотроїцьке».
  • У міжнародній правозахисній організації Human Rights Watch заявили, що введені Кабміном України карантинні заходи при перетині лінії розмежування на Донбасі, зокрема, проходження обов’язкової двотижневої самоізоляції з установкою мобільного додатка «Дiй вдома» при проходженні КПВВ, блокували доступ до пенсій для жителів непідконтрольних територій. Уряд повинен знайти альтернативні способи забезпечення безпеки під час пандемії, щоб люди могли отримати доступ до соціальних та інших виплат, вважають правозахисники.
  • Правозахисники відповіли на питання, які найбільш часто задають та надходять на «гарячу лінію» до них в зв’язку з рішенням Кабміну про продовження адаптивного карантину в Україні до 31 жовтня, зокрема, про зміни в порядку перетинання КПВВ на Донбасі, автоматичне продовження соціальних виплат і пенсій, а також термін дії банківських карт Ощадбанку.