Розслідування FinCEN Files: Британський Barclays переказував кошти компаній Ахметова на $2 млрд, хоча вважав їх підозрілими

Новини
Рінат Ахметов Фото: EPA

Один із найбільших банків світу, британський Barclays переказував коштів українського олігарха Ріната Ахметова попри те, що мав занепокоєння щодо походження грошей. Компанії Ахметова у 2009-2016 роках були залучені у рух коштів на 2 млрд доларів.

Про це свідчать файли FinCEN, фінансової розвідки Мінфіну США, йдеться у розслідуванні Міжнародного консорціуму журналістських розслідувань (ICIJ), пише видання Європейська правда.

Зазначається, що у жовтні 2014 року Barclays подав до FinCEN звіт про підозрілу активність (Suspicious Activity Reports, SAR), в якому йшлося про рух грошей до та з компаній Ахметова за останні 5 років.

При цьому, у звіті йшлося, що у вересні 1999 року звіт МВС України визначив Ахметова як лідера «організованого злочинного синдикату».

Підкреслюється, що журналісти ICIJ переглянули доповідь МВС за 2005 рік, яка висуває те саме твердження.

Водночас у компанії Ахметова System Capital Management заявили, що звіт МВС уже був публічно визнаний шахрайським. Також у компанії заперечили проблеми із законом.

Відповідно до розслідування ICIJ, банк Barclays у своєму звіті до FinCEN також зазначив, що у дипломатичному повідомленні США 2006 року Партію регіонів називали №притулком для мафіозі та олігархів».

Таким чином, банк мав занепокоєння, проте це не завадило йому переводити гроші для компаній олігарха. «Ці занепокоєння не завадили банку переводити гроші для промислово-фінансових холдингових компаній Ахметова, які розросталися», – наголошують журналісти.

Крім цього, відповідно до файлів, у жовтні 2014 року у звіті швейцарська філія Barclays вказала про блокування рахунків компаній System Capital та System Family Management Ltd – тоді йшлося, що банк припиняє з ними відносини.

«Проте рахунки залишалися відкритими та активними. Блокування, як виявилось, не було заморожуванням. Це означало, що співробітники з питань відповідності вимогам повинні були підписувати транзакції», – підкреслюють розслідувачі.

Вже у лютому 2015 року Barclays New York вказав, що в умовах поточного економічного та політичного клімату в Україні та РФ занепокоєний тим, що кошти, перераховані компаніями Ахметова, «можуть містити незаконну виручку».

Проте це мало що змінило – у червні та липні 2015 року швейцарський рахунок System Family Management надіслав або отримав майже 9 мільйонів доларів США через банківські перекази.

І лише в липні 2015 року, відповідно до розслідування, компанії System Family Management, System Capital Management та Metinvest International SA потрапили під «фільтр відхилення платежів» Barclays.

Водночас в SCM Ахметова заявили, що «ні Ахметов, ні SCM ніколи не були звинувачені чи засуджені за злочин будь-якого виду будь-якими правоохоронними органами США, України чи будь-якої іншої юрисдикції».

У System Capital Management додали, що у листі від 11 травня 2015 року «Barclays повідомив SCM, що банк вирішив припинити всі відносини, пов’язані з українськими клієнтами», і не посилався на жодні питання, що стосуються банківської діяльності Ахметова або SCM.

Нагадаємо:

  • Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ), видання BuzzFeed News і 400 журналістів-розслідувачів з усього світу отримали доступ до масиву документів FinCEN, державної агенції у структурі Мінфіна США, яка відслідковує підозрілі фінансові операції. Витік цих даних, які включають повідомлення банків до FinCEN про підозрілі транзакції на 2 трильйони доларів, показав, що деякі найбільші банки у світі вели бізнес із клієнтами, яких вони підозрювали у корупції, і дозволяли злочинцям переміщати «брудні» гроші по всьому світу, уникаючи санкцій.
  • В отриманих журналістами звітах FinCEN є дані про перекази з рахунків, бенефіціарами яких вважають експрезидентів України Віктора Януковича та Петра Порошенка, олігархів Дмитра Фірташа і Ігоря Коломойського, «младоолігарха» Сергія Курченка, лідерку партії «Батьківщина» Юлію Тимошенко та інших.