Аксенов назвав можливу вартість опріснення води в Криму

Новини
Фото: РБК

Вартість кубометра опріснення води може обійтися від 40 до 68 рублів.

Про це заявив «глава» окупованого Криму Сергій Аксенов.

«На сьогоднішній день, за попередніми розрахунками, вартість куба опріснення води може обійтися від 40 до 68 рублів. З урахуванням того, що вартість води в Криму становить 31,55 рублів за куб, а в середньому по Південному федеральному округу це 36 рублів, підсумкова ціна навряд чи перевищить навіть цю середню для регіону планку», – стверджує Аксьонов.

«Загальний обсяг води, який отримає Крим в результаті реалізації всіх заходів на даних об’єктах, – 60 тисяч кубометрів на добу. Прогнозоване закінчення робіт – 18 квітень 2021 року. При цьому необхідно розуміти, що це наш ліміт, який не можна перевищувати. До розробки підземних джерел слід ставитися максимально акуратно і при видобутку понад 100 тисяч кубометрів води враховувати всі ризики, оскільки ніхто не знає, до чого це може привести.

Окремо розглядалося питання задіяння джерела, яки знаходяться безпосередньо в Сімферополі, – річка Салгир. Незважаючи на те, що теоретично ми можемо за рахунок використання ресурсів річки подавати в систему близько 50 тисяч кубометрів води, на даний момент жоден інститут не може сказати, чи можливо настільки очистити воду Салгира, оскільки рівень його забруднення дуже високий», – заявив Аксенов.

У Криму слід опріснювати морську воду тільки в разі, якщо інші способи отримання води вже будуть використані, заявив завкафедрою водопостачання, водовідведення та санітарної техніки Академії будівництва і архітектури «Кримського федерального університету» Ілля Ніколенко, пише прес-служба КФУ.

За його словами, Всесвітній водний конгрес вважає, що до опріснення морської води можна буде вдатися тільки в разі, якщо регіон представляє собою безводну пустелю або острів без озер і річок.

«Водний дефіцит з’являється на півострові циклічно раз в 6-8 років, коли дуже мало дощів і снігів. І якщо будуть будувати дорогі опріснювальні споруди, то куди подіти дорогоцінну опріснену воду в роки опадів?», – заявив Ніколенко, додавши, що вода в такому випадку буде дуже дорогою.

Вчений закликав відновити водний баланс регіону, створивши нові водосховища з існуючих річок, подібно до того, як це зробив Ізраїль в 1967 році. Крім того, можна використовувати скидну дощову воду, яка з’являється після опадів.

Ілля Ніколенко

Як повідомлялось, 8 жовтня уряд Росії виділив майже шість млрд рублів на будівництво і капітальний ремонт об’єктів водопостачання окупованого Криму, а також розробку додаткових артезіанських свердловин на півострові. Основну частину з 5,8 млрд рублів, виділених на водозабезпечення окупованого Криму, отримає Міноборони Росії для вирішення проблем з водним дефіцитом в Севастополі, де розміщена основна база Чорноморського флоту РФ.

Уряд РФ направить ще близько 50 млрд рублів на реалізацію комплексного плану щодо забезпечення надійного водопостачання окупованого Криму.

21 жовтня віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков заявив, що Україна відновить постачання дніпровської води до Криму лише після його деокупації. До того часу питання водопостачання території тимчасово окупованого півострова є обов’язком Росії, як держави-окупанта.

Нагадаємо:

  • З 24 серпня в Сімферополі, в Сімферопольському і Бахчисарайському районах окупованого Криму обмежили подачу води через посуху. Окупаційна влада заявила про встановлення біля соціальних об’єктів і в житлових мікрорайонах міста понад 230 накопичувальних баків для води. Обмеження вводились в три етапи. 7 вересня введений третій, самий жорсткий етап обмежень подачі води. Водопостачання здійснюється по годинах – вранці і ввечері.
  • З 23 вересня обмеження подачі води введене в Алушті, Партеніті і Малому Маяку.
  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.