Уряд РФ направить ще 50 млрд рублів на вирішення проблеми водопостачання Криму

Крим
Обміліле Сімферопольське водосховище, жовтень 2020 р. Фото: ТАСС

Уряд РФ направить ще близько 50 млрд рублів на реалізацію комплексного плану щодо забезпечення надійного водопостачання окупованого Криму.

Про це повідомив прем’єр-міністр Росії Михайло Мішустін 19 жовтня на нараді з віце-прем’єрами, передає агентство Інтерфакс.

Він зазначив, що російський уряд підготував комплексний план щодо забезпечення надійного водопостачання окупованих Криму і Севастополя і приступає до його реалізації.

«У ньому передбачено 14 заходів, серед них розробка нових джерел води, будівництво гідротехнічних споруд, об’єктів водопостачання, водовідведення, а також капітальний ремонт інфраструктури», – сказав Мішустін.

Він нагадав, що раніше кабінет міністрів РФ вже виділив майже 6 млрд рублів на будівництво нових водних об’єктів, капітальний ремонт мереж і розробку свердловин на півострові.

«Всього на реалізацію плану буде направлено близько 50 млрд рублів, більша частина – з федерального бюджету. Це дасть додаткову подачу води не менше 310 тисяч кубометрів на добу, що дозволить повністю забезпечити якісним водопостачанням півострів і його жителів», – зазначив російський прем’єр.

Як повідомлялось, 8 жовтня уряд Росії виділив майже шість млрд рублів на будівництво і капітальний ремонт об’єктів водопостачання окупованого Криму, а також розробку додаткових артезіанських свердловин на півострові.

Основна частина з 5,8 млрд рублів, виділених 8 жовтня урядом РФ на водозабезпечення окупованого Криму, отримає Міноборони Росії для вирішення проблем з водним дефіцитом в Севастополі, де розміщена основна база Чорноморського флоту РФ.

Нагадаємо:

  • З 24 серпня в Сімферополі, в Сімферопольському і Бахчисарайському районах окупованого Криму обмежили подачу води через посуху. Окупаційна влада заявила про встановлення біля соціальних об’єктів і в житлових мікрорайонах міста понад 230 накопичувальних баків для води. Обмеження вводились в три етапи. 7 вересня введений третій, самий жорсткий етап обмежень подачі води. Водопостачання здійснюється по годинах – вранці і ввечері.
  • 3 вересня гендиректор підприємства «Вода Криму» Володимир Баженов заявив, що через тривалу посуху і малу кількості опадів, які повинні наповнювати водосховища, в окупованому Сімферополі навіть з урахуванням переходу на графік подачі води її запасів залишилося на два місяці. Тому було прийнято рішення відключити і подачу гарячої води.
  • В Білогірському районі Криму російські військові перекрили річку Біюк-Карасу земляною греблею нижче Білогірського водосховища і з ставка, що утворився, почали качати воду на потреби Сімферополя. Нижче за течією річка, яка забезпечувала водопостачання населених пунктів на сході півострова, залишилася без води.
  • З 23 вересня обмеження подачі води введене в Алушті, Партеніті і Малому Маяку.
  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.