Опади в жовтні не поліпшили ситуацію в водосховищах Криму – синоптики

Новини
Обміліле Сімферопольське водосховище, жовтень 2020 р. Фото: ТАСС

В окупованому Криму минулий жовтень був аномально теплим і опади, які випали, не поліпшили ситуацію в водосховищах півострова. Загальний обсяг води в них продовжив зменшуватися і склав близько 44 млн. куб. м, що майже на 9 млн. куб. м менше, ніж у вересні.

Про це повідомляє кримський Гідрометцентр.

«Минулий місяць був аномально теплим … Найбільші опади 27-57 мм випали в басейнах річок Альма, Кача і Бельбек. У басейнах річок Чорна, Біюк-Карасу, Салгир опадів випало менше – 14-19,6 мм, а найменша кількість опадів – 8-13,7 мм випало в басейнах річок південно-східного передгір’я Кучук-Карасу і Су-Індол», – йдеться в повідомленні.

Як зазначають синоптики, відсутність стокоутворюючих опадів, їх нерівномірний розподіл в часі і по території в умовах переважання високих температур повітря сприяло подальшому виснаженню водності річок, на яких зберігався режим глибокої осінньої межені (період збереження низького рівня води – ред.). У верхів’ях річок Альма, Чорна вище водосховищ Партизанськие і Чорноріченське, в низов’ях річок Кача і Бельбек, а також в басейнах більшості селевих річок округів Алушти, Судака і Феодосії зберігалося пересихання.

За даними Гідрометцентру, приплив води в водосховищах природного стоку півострова був незначним і склав: Білогірське – 0,587 млн. куб. м, Сімферопольське – 0,347 млн. куб. м, Щасливе – 0,112 млн. куб. м, Чорноріченське – 0 млн. куб. м, Партизанське – 0 млн. куб. м.

«Тривало інтенсивне спрацювання запасів води, що залишилися, водосховищ природного стоку, загальний сумарний запас води в яких на початок листопада становив 43,829 млн. куб. м, що на 8,611 млн. куб. м менше, ніж місяць тому», – відзначили кримські синоптики.

Загальний сумарний запас води у водосховищах природного стоку Криму на початок листопада 2020 року на 70,066 млн. куб. м менше, ніж на початок листопада 2019 року.

Як повідомлялось, 8 жовтня уряд Росії виділив майже шість млрд рублів на будівництво і капітальний ремонт об’єктів водопостачання окупованого Криму, а також розробку додаткових артезіанських свердловин на півострові. Основну частину з 5,8 млрд рублів, виділених на водозабезпечення окупованого Криму, отримає Міноборони Росії для вирішення проблем з водним дефіцитом в Севастополі, де розміщена основна база Чорноморського флоту РФ.

Уряд РФ направить ще близько 50 млрд рублів на реалізацію комплексного плану щодо забезпечення надійного водопостачання окупованого Криму.

2 листопада так званий «глава Криму» Сергій Аксенов заявив, що в Криму в разі збереження посухи графіки подачі води збережуться до грудня 2021 року. Він сподівається, що ситуацію врятують дощить і тумани.

Нагадаємо:

  • З 24 серпня в Сімферополі, в Сімферопольському і Бахчисарайському районах окупованого Криму обмежили подачу води через посуху. Окупаційна влада заявила про встановлення біля соціальних об’єктів і в житлових мікрорайонах міста понад 230 накопичувальних баків для води. Обмеження вводились в три етапи. 7 вересня введений третій, самий жорсткий етап обмежень подачі води. Водопостачання здійснюється по годинах – вранці і ввечері.
  • З 23 вересня обмеження подачі води введене в Алушті, Партеніті і Малому Маяку.
  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.