В Крыму призначили ще одного «віце-прем’єра»-росіянина: керував «Слєдкомом» у Криму з березня 2014 року

Новини
Назаров і Аксенов, фото: sledcom.ru

«Госсовет» окупованого Криму узгодив призначення Михайла Назарова на посаду «віце-прем’єра». Відповідне рішення прийнято на засіданні «парламенту».

«Погодити призначення Назарова Михайла Анатолійовича на посаду заступника голови Совета министров Республики Крым», – сказано в тексті прийнятої постанови.

З грудня 2019 року Михайло Назаров очолював «управління Мін’юсту РФ по Криму».

Назаров – уродженець Ярославської області, був першим керівником «слідчого управління Слідчого комітету Росії по Криму» – він був призначений 25 березня 2014 року, коли управління було утворено після анексії Криму РФ. На півострів він приїхав з Мордовії. У вересні минулого року він пішов у відставку в зв’язку з виходом на пенсію.

Михайло Назаров нагороджений знаками «Почесний працівник прокуратури Російської Федерації», «Почесний співробітник Слідчого комітету Російської Федерації», медалями «За заслуги», «За бездоганну службу» III, II, I ступенів і медаллю «За повернення Криму». Генерал-лейтенант юстиції.

Назаров стане дев’ятим «віце-прем’єром» в складі «уряду» Криму.

Михайло Назаров, фото: crim.sledcom.ru

Як пише видання «Кримінформ», «перший віце-спікер» «парламенту» Юхим Фікс заявив, що згідно із законом РФ, кількість «заступників голови Сомвина» визначає «глава Криму».

«Є чисельний склад Совмина – умовно кажучи, 100 осіб – ось в рамках цього чисельного складу структура (уряду) така, яку визначає голова Совмина і глава республіки. А якщо, наприклад, буде збільшуватися кількість людей в будь-якому органі (влади) – це інша історія, вона повинна бути узгоджена законом», – зазначив Фікс.

Що буде курирувати новий «віце-прем’єр» після його призначення, поки невідомо.

«Глава» окупованого Криму Сергій Аксенов намагався оскаржити введення проти себе обмежувальних заходів Ради національної безпеки та оборони у 2018 році, оскільки вважав їх дискримінаційними. У березні 2020 року Верховний суд України остаточно відмовив Аксенову у його вимогах, а 14 травня РНБО продовжила дію санкцій щодо нього.

15 травня 2020 року президент України ввів у дію рішення РНБО, яким дія санкцій щодо Сергія Аксенова була продовжена.

Зазначимо, що у санкційних списках РНБО прізвище Аксенова вказано у російській транслітерації — Аксьонов, хоча за паспортними даними, вказаними у державних реєстрах України та рішеннях ЦВК про його реєстрацію кандидатом у депутати ВР АРК він зазначений як Аксенов.

Секретаріат РНБО не відповів на питання у інформаційному запиті Центру журналістських розслідувань, з яких підстав Аксенов вказаний у санкційних списках як громадянин РФ, адже Україна не визнає квазі-громадянство РФ на окупованих нею територіях України.

Нагадаємо:

  • ЄС та США застосували санкції до Сергія Аксенова 16 березня 2014 році за і їх дія щороку подовжується.
  • Сергій Аксенов є фігурантом кількох кримінальних проваджень та оголошений у розшук за підозрою у скоєнні злочинів, відповідальність за які передбачена низкою статтей Кримінального кодексу: ст. 109 (Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади), ст. 110 (Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), ст. 255 (Створення злочинної організації), ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).
  • У відповідь на запит Центру журналістських розслідувань РНБО повідомила, що санкції щодо так званого «глави Ради міністрів» окупованого Криму Сергія Аксенова застосовані на підставі подання Служби безпеки України через його причетність до терористичної діяльності.