Віце-прем’єр РФ Хуснуллін пояснив брак води в Криму крадіжками і зносом мереж

Новини
Ізобільненське водосховище під Алуштою, листопад 2020 р Фото: RFE/RL

Російський віце-прем’єр Марат Хуснуллін, який курирує окупований Крим в уряді РФ, пояснює брак води на півострові крадіжкою через несанкціоновані підключення до водопровідних мереж. Він заявив про необхідність залучення правоохоронців для боротьби з незаконними підключеннями і водозаборами в Криму. Ще одна проблема – високий знос водопровідних мереж.

Про це Хуснуллін заявив журналістам повідомляє агентство ТАСС.

«Ключова проблема втрат – це крадіжки. Цим теж треба займатися, при необхідності треба залучати правоохоронні органи, потрібно взяти на контроль, звідки йде несанкціонований забір, де неправильні прилади обліку стоять, де на сьогоднішній день люди спеціально ламають або псують прилади обліку, поливають свої городи. У нас десь не вистачає води дома, а хтось без лічильника воду ллє скільки попало», – сказав російський віце-прем’єр.

Він вважає, що програма з обліку і контролю таких втрат, яка повинна з’явитися до 1 грудня, дасть певні результати.

«Мені обіцяли до 1 грудня дати вже повністю програму з усіма заходами. У нас є великі заходи по ремонту, по забору, а питання з несанкціонованим відбором води, контролем, налагодженням обліку – до 1 грудня мені обіцяли мені вже повністю затверджену програму дати», – зазначив Хуснуллін.

Він додав, що самі мережі на деяких ділянках мають знос за 70% в результаті вода просто витікає в землю, тому перше завдання – виявити місця, де вода витікає з технічних причин. При цьому офіційно втрати по водоканалам заявляються до 50%. «Якщо ми 50% втрат ліквідуємо, то у нас води може вистачити», – сказав «куратор Криму».

Як повідомлялось, 8 жовтня уряд Росії виділив майже шість млрд рублів на будівництво і капітальний ремонт об’єктів водопостачання окупованого Криму, а також розробку додаткових артезіанських свердловин на півострові. Основну частину з 5,8 млрд рублів, виділених на водозабезпечення окупованого Криму, отримає Міноборони Росії для вирішення проблем з водним дефіцитом в Севастополі, де розміщена основна база Чорноморського флоту РФ.

Уряд РФ направить ще близько 50 млрд рублів на реалізацію комплексного плану щодо забезпечення надійного водопостачання окупованого Криму.

2 листопада так званий «глава Криму» Сергій Аксенов заявив, що на півострові в разі збереження посухи графіки подачі води збережуться до грудня 2021 року.

Нагадаємо:

  • З 24 серпня в Сімферополі, в Сімферопольському і Бахчисарайському районах окупованого Криму обмежили подачу води через посуху. Окупаційна влада заявила про встановлення біля соціальних об’єктів і в житлових мікрорайонах міста понад 230 накопичувальних баків для води. Обмеження вводились в три етапи. 7 вересня введений третій, самий жорсткий етап обмежень подачі води. Водопостачання здійснюється по годинах – вранці і ввечері.
  • З 23 вересня обмеження подачі води введене в Алушті, Партеніті і Малому Маяку.
  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.