Україна готує базу даних з хронологією російської агресії в Криму і на Донбасі – Мамедов

Новини
]Заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов Фото: investigator.org.ua

Заступник генерального прокурора України Гюндуз Мамедов повідомив, що у відомстві готують спеціальну електронну базу даних, яка буде включати хронологію воєнної агресії РФ в Криму і на Донбасі.

Про це він сказав в інтерв’ю ZN.UA.

«Ми готуємо хронологію воєнної агресії РФ у Криму та в Донбасі. Тобто це буде така електронна база даних, навіть із відновленням подій, які передували окупації. Ми плануємо частково зробити її публічною. Закрити, скажімо, тільки персональні дані обвинувачуваних, свідків і жертв, а також інформацію про досудовий розгляд. Щодо Криму — технічно хронологія вже практично готова, наповнюємо даними. З Донбасом складніше. Оскільки щодня точилися бої, ситуація змінювалася ледь не щогодини, то для відновлення й реконструкції подій знадобиться більше часу.

Цей блок — право знати правду — один із чотирьох основних елементів правосуддя перехідного періоду, тобто алгоритму, «дорожньої карти», коли хочете, як Україна виходитиме зі збройного конфлікту й житиме у постконфліктний період.

Також ми спільно з Національним інститутом пам’яті, представництвом президента у Криму, правозахисниками й міжнародними організаціями запускаємо віртуальний музей російської агресії. Він уже, практично, на «виході». Це сучасна форма сторітеллінгу, тому зацікавить і молоде покоління: там будуть представлені фото-й відеоматеріали міжнародного збройного конфлікту, буде описано перебіг конфлікту, продемонстровані та описані факти грубих порушень міжнародного гуманітарного права РФ. Так ми зберігаємо пам’ять про причини, хронологію і ключові події збройної агресії Росії проти України», – сказав він.

За шість років, які минули з часу незаконної окупації Криму Росією, через політичні, релігійні переслідування та незгоду з окупацією півострів вимушено покинули понад 48 тисяч громадян України, серед яких значна частина кримських татар. Водночас Росія продовжує незаконно переміщувати до Криму своїх громадян, що є прямим порушенням норм міжнародного гуманітарного права.

5 грудня Офіс прокурора МКС опублікував звіт про діяльність за попереднім розслідуванням за 2019 рік, в якому кваліфікує ситуацію в Криму, як стан окупації, а ситуацію на Донбасі як міжнародний і неміжнародний збройний конфлікт. 6 грудня документ було презентовано у рамках 18 Асамблеї держав-учасниць Римського статуту прокурором МКС.

Нагадаємо: 

  • Прокуратура АРК у взаємодії з громадськими правозахисними організаціями подала вже 6 інформаційних повідомлень прокурору МКС про воєнні злочини і злочини проти людяності, які здійснюються в окупованому Росією Криму.
  • 6 грудня Генпрокуратура України і правозахисники підготували та передали до МКС чергове інформаційне повідомлення щодо вчинення Росією воєнних злочинів на Донбасі під час боїв за Іловайськ та Дебальцеве. В ньому, зокрема, йдеться про позасудові страти та насильницькі зникнення полонених українських військовослужбовців.
  • Уже 6 років триває російська військова агресія проти України. Якщо у випадку з Кримом Україна відразу визначила ситуацію як тимчасову окупацію, то з класифікацією збройного конфлікту на Донбасі все дещо складніше. Зокрема, тому, що Україна досі не в повному обсязі імплементувала положення міжнародного гуманітарного права в національну правову систему.
  • Детальніше читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань Конфлікт або війна: право проти політичної доцільності.