Для доступу жителів ОРДЛО до пенсій треба дозволити роботу мобільних відділень Ощадбанку в нейтральній зоні КПВВ – правозахисник

Новини
Фото: oschadbank.ua

Через фактичне блокування перетину лінії розмежування в Донецькій області, і часткової роботи КПВВ в Луганській області, жителі ОРДЛО не можуть отримувати пенсії та інші соцвиплати, оскільки позбавлені доступу до українських сервісів і послуг. Вирішити цю проблему можна, якщо дозволити роботу мобільного відділення Ощадбанку в нейтральній зоні біля КПВВ на лінії розмежування, а також скасувати штрафи для тих, хто виїжджає з так званої «ДНР» через Росію, а потім в’їжджає на підконтрольну територію України.

З такими пропозиціями виступив керівник гуманітарної місії «Проліска» Євген Каплін, передає портал «Донецкие новости».

У зв’язку з ситуацією, яка склалася на лінії розмежування на Донбасі, яка триває з березня через карантинні обмеження, правозахисник запропонував низку дій, реалізувавши які українська влада полегшила б положення своїх громадян, які залишилися на непідконтрольною території.

Перше – необхідно забезпечити доступ до пенсій для громадян, які проживають в «Л-ДНР» і мають оформлені українські пенсії. «Ще в березні на різних зустрічах я говорив, що самим здоровим рішенням була б організація мобільних пунктів Ощадбанку (в Донецькій і Луганській областях вони організовані на базі спеціальних броньованих КрАЗів, вони зараз їздять по прифронтовим селах). Логіка була в тому, щоб цим КрАЗам дозволили працювати на нейтральній території – між українським КПВВ і контрольно-пропускним пунктом «Л-ДНР». У цих машинах люди змогли б отримувати свої пенсії, проходити необхідні процедури», – запропонував Каплін.

Він нагадав, що у багатьох громадян закінчився термін дії банківських карт. «Поки Ощадбанк постійно продовжує їх дію (на даний момент до 1 січня 2021 року – ред.). Але, з іншого боку, людина може отримати нову карту тільки особисто, зняти гроші з неї вона теж може тільки на підконтрольній території. Тобто людині якось потрібно потрапити на підконтрольну територію. А це пов’язано з багатьма труднощами. Наприклад, «тур» з Донецька в Харківську область через Росію може займати до 30 годин, і проїзд в одну сторону з усіма витратами обійдеться до 5 тис. грн, плюс ще можуть бути штрафи», – додав правозахисник.

Тому, на його думку, робота мобільних відділень Ощадбанку в нейтральній зоні КПВВ знизила б кількість охочих незаконно відвідувати Україну через Росію.

«Але потрібно домовиться про охорону цього об’єкта, про допуск його на нейтральну територію. І тоді Ощадбанк міг би видавати картки, гроші. І таким чином людина не перетинає лінію розмежування, але повертається назад зі своєю пенсією», – зазначив Каплін.

Фото: ukrinform

Другий момент – скасування штрафів для прибуваючих на підконтрольну територію України з «Л-ДНР» через Росію. У зв’язку з цим Каплін навів приклад, що на непідконтрольних територіях відзначається дефіцит медикаментів. «Ми часто чуємо, що там не вистачає медикаментів, немає антибіотиків. До нас зверталися люди, яким ми в ручному режимі через закриті КПВВ передавали ліки з підконтрольній території. А зараз люди сидять заблокованими і не можуть отримати доступ до повноцінної медичної допомоги – це не нормальна ситуація», – розповів він.

На його думку, в даному випадку повинна йти мова про те, як спростити людям доступ на підконтрольну територію. «Навіть якщо людина їде через Росію – це вимушений захід, і тому на неї не повинен накладатися штраф. Так, вони порушують правила в’їзду-виїзду. Але у випадку з непідконтрольною частиною Донецької області у них взагалі немає іншого виходу. Я не беру до уваги списочну систему перетину КПВВ, по якій, грубо кажучи, виїжджають до 100 осіб в тиждень. При цьому до карантину трафік кожного КПВВ був близько 15 тис. осіб в день», – резюмував правозахисник.

Юристи рекомендують дзвонити в Ощадбанк тим, хто не може забрати банківську карту, щоб її не знищили. Це стосується осіб з довідкою внутрішньо переміщеного особи (ВПО), які проживають в ОРДЛО, і зараз не мають можливості приїхати на підконтрольну територію, щоб отримати нову карту Ощадбанку. Також можна залишати скарги на «гарячій лінії» Ощадбанку, або телефонувати на урядову лінію 15-45.

В Ощадбанку пояснили, чому у жителів непідконтрольного Донбасу, у яких закінчився термін дії пенсійних карток в період карантину, можуть виникати проблеми з простроченими картками і послугами онлайн-банкінгу.

Нагадаємо:

  • Ощадбанк продовжив до 1 січня 2021 року дію платіжних карток переселенців, обслуговуються за тарифним пакетом «Мій рахунок», через карантин і тимчасові обмеження, викликані COVID-19.
  • Віце-прем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков зазначив, що пенсіонери з непідконтрольного Донбасу зможуть отримувати пенсії, навіть якщо їх карти Ощадбанку вже прострочені, а вони не можуть перетнути КПВВ через карантин. Рішенням Кабміну знято обмеження щодо верифікації в 60 днів до того, як буде завершено повністю карантин.
  • Ощадбанк пояснив, що продовження дії електронних пенсійних посвідчень (ЕПП), які одночасно є банківськими картками, до 1 січня 2021 року, стосується виключно карток пенсіонерів, які мають статус внутрішньо переміщених осіб (ВПО).