Перехідне правосуддя може бути різним для Криму і Донбасу – Мамедов

Новини

Перехідне правосуддя може бути різним для Криму і Донбасу.

Про це в інтерв’ю ZN.UA заявив заступник генерального прокурора Гюндуз Мамедов.

За його словами, законодавство перехідного правосуддя може бути загальним в частині притягнення до відповідальності за тяжкі злочини.

«Але в цілому слід розуміти, що право перехідного періоду – це не один законопроект, а ряд нормативних актів і комплекс механізмів, які можуть передбачати особливості для Криму і Донбасу, оскільки відмінності все ж є, але в рамках загальних векторних напрямків», – зазначив Мамедов.

Він також додав, що концепція перехідного правосуддя знаходиться на розгляді в Офісі президента.

За шість років, які минули з часу незаконної окупації Криму Росією, через політичні, релігійні переслідування та незгоду з окупацією півострів вимушено покинули понад 48 тисяч громадян України, серед яких значна частина кримських татар. Водночас Росія продовжує незаконно переміщувати до Криму своїх громадян, що є прямим порушенням норм міжнародного гуманітарного права.

5 грудня Офіс прокурора МКС опублікував звіт про діяльність за попереднім розслідуванням за 2019 рік, в якому кваліфікує ситуацію в Криму, як стан окупації, а ситуацію на Донбасі як міжнародний і неміжнародний збройний конфлікт. 6 грудня документ було презентовано у рамках 18 Асамблеї держав-учасниць Римського статуту прокурором МКС.

Нагадаємо: 

  • Прокуратура АРК у взаємодії з громадськими правозахисними організаціями подала вже 6 інформаційних повідомлень прокурору МКС про воєнні злочини і злочини проти людяності, які здійснюються в окупованому Росією Криму.
  • 6 грудня Генпрокуратура України і правозахисники підготували та передали до МКС чергове інформаційне повідомлення щодо вчинення Росією воєнних злочинів на Донбасі під час боїв за Іловайськ та Дебальцеве. В ньому, зокрема, йдеться про позасудові страти та насильницькі зникнення полонених українських військовослужбовців.
  • Уже 6 років триває російська військова агресія проти України. Якщо у випадку з Кримом Україна відразу визначила ситуацію як тимчасову окупацію, то з класифікацією збройного конфлікту на Донбасі все дещо складніше. Зокрема, тому, що Україна досі не в повному обсязі імплементувала положення міжнародного гуманітарного права в національну правову систему.
  • Детальніше читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань Конфлікт або війна: право проти політичної доцільності.