Путін сказав, що опріснювати морську воду в Криму дорого, треба шукати прісну воду під Азовським морем

Новини
Президент РФ Володимир Путін Фото: РИА Новости

Президент РФ Володимир Путін заявив, що вирішувати проблему водозабезпечення окупованого Криму за рахунок опріснення морської води дорого. За його словами, на півострові є достатні запаси прісної води, її треба тільки ефективно використовувати. Крім того, є ідея шукати прісну воду під Азовським морем.

Про це Путін сказав 17 грудня на щорічній прес-конференції, коментуючи питання про водопостачання Криму, передає Центр журналістських розслідувань.

Він нагадав, що однією з пропозицій вирішення проблеми водопостачання півострова було будівництво установок з опріснення морської води.

«Одним з напрямків було опріснення. Але думаю, що це точково тільки можна буде зробити, тому що опріснення – це досить дороге задоволення. Це може лягти в тариф водопостачання. В цілому керівники регіонів вважають, що для широкого застосування це буде неефективно», – сказав російський президент.

При цьому він вказав, що в самому Криму є достатні запаси прісної води, які потрібно лише ефективно використовувати.

«Зараз проводяться геологічні дослідження, частина водозабору перенаправляється. Севастополь, сподіваюся, найближчим часом цих обмежень відчувати не буде. Але це стосується всього Криму. Судячи з усього, власних запасів хорошої прісної води в Криму досить. Просто цим і за радянських часів, а тим більше у часи, коли Крим входив до складу України, не займалися. Зараз ці роботи ведуться широко», – зазначив Путін.

Крім того, за його словами, є ще одне можливе джерело води для півострова.

«Є ще для Криму одна новація. Фахівці говорять про те, що в прилеглій до Криму акваторії Азовського моря, під Азовським морем, можуть бути дуже великі запаси хорошої прісної води. Все це в сукупності дає мені підстави сказати, що проблему ми вирішимо, кошти відповідні виділяються. Без всяких сумнівів, на цьому держава економити не буде, сто відсотків, навіть не сумнівайтеся», – запевнив президент РФ.

Як повідомлялось, в результаті посухи в окупованому Криму в водосховищах, які забезпечують водопостачання Сімферополя, залишився мінімальний обсяг води.

29 кримських населених пунктів знаходяться на «режимному водопостачанні».

25 вересня так званий «глава Криму» Сергій Аксенов повідомив, що в Криму для вирішення проблеми водозабезпечення центральних регіонів півострова за дорученням президента РФ Володимира Путіна збираються побудувати установку для опріснення морської води. 7 грудня Аксенов сказав, що майданчики під будівництво опріснювальних установок готуються в Ялті, Судаку, Керчі та Феодосії.

Нагадаємо:

  • З 24 серпня в Сімферополі, в Сімферопольському і Бахчисарайському районах окупованого Криму обмежили подачу води через посуху. Окупаційна влада заявила про встановлення біля соціальних об’єктів і в житлових мікрорайонах міста понад 230 накопичувальних баків для води. Обмеження вводились в три етапи. 7 вересня введений третій, самий жорсткий етап обмежень подачі води. Водопостачання здійснюється по годинах – вранці і ввечері.
  • З 23 вересня обмеження подачі води введене в Алушті, Партеніті і Малому Маяку.
  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.