У грудні в Криму винесли рекордну кількість вироків за відмову служити в армії РФ – КПГ

Новини
Відправка призовників в окупованому Сімферополі Фото: РИА Новости Крым. Александр Полегенько

В окупованому Криму в грудні відкрили 16 кримінальних справ і винесли 10 нових вироків стосовно жителів півострова за відмову служити в Збройних силах РФ. Це рекордна кількість справ і вироків, зафіксованих правозахисниками в Криму за місяць.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група (КПГ).

Зокрема, правозахисники в грудні 2020 року зафіксував 16 нових кримінальних справ стосовно кримчан за ст.328 КК РФ (ухилення від служби в Збройних силах РФ) і 10 нових вироків, винесених за цією статтею.

У тому числі 3 вироки були винесені в «Кіровський районному суді» («судді» Георгій Церцвадзе і Ігор Дегтярьов), 4 в «Ленінському районному суді Севастополя» («судді» Анатолій Василенко, Анна Гуло і Андрій Грачов), по одному в «Гагарінському районному суді Сімферополя» («суддя» Наталія Книш), «Бахчисарайському районному суді» («суддя» Василь Кошелев) і в «Центральному районному суді Сімферополя» («суддя» Олександр Воронов).

«Це найбільша кількість справ і вироків, зафіксованих за місяць за весь період окупації», – заявили в КПГ.

Всього на кінець грудня КПГ зафіксувала 163 кримінальні справи за ухилення від служби в ЗС РФ, які передані на розгляд в «суди» Криму.

За 153 з них вже винесено вироки, ще 10 перебувають на стадії розгляду.

Правозахисники нагадали, що примус жителів Криму до служби в збройних силах держави, що окуповує, а також безперервна на території Криму пропаганда служби в ЗС РФ порушують ст.51 Конвенції про захист цивільного населення під час війни (Четвертої Женевської Конвенції).

У вересні 2020 року в Міжнародний кримінальний суд (МКС) була спрямована задокументована інформація про відповідальність посадових осіб РФ за примус населення Криму до служби в російських збройних силах, в тому числі через пропаганду військової служби серед дітей, підготовлена Кримської правозахисною групою та прокуратурою Автономної Республіки Крим і м.Севастополя (Україна, Київ).

КПГ звертається до жителів Криму з проханням надсилати на електронну пошту [email protected] матеріали, що підтверджують військовий призов в Криму (повістки, фото- і відеоматеріали).

Як повідомлялось, в листопаді 2020 року в Криму порушили три кримінальні справи за відмову кримчан служити в армії РФ.

Нагадаємо:

  • У квітні 2018 року Україна в Раді Безпеки ООН вимагала від РФ припинити призов мешканців Криму в російську армію.
  • У жовтні 2018 року Україна звернулася до Міжнародного кримінального суду через незаконний призов своїх громадян у окупованому Криму до російської армії, що є черговим доказом здійснення РФ воєнного злочину на півострові.
  • МУС кваліфікував анексію Криму як міжнародний збройний конфлікт між Україною і РФ.
  • Навесні 2019 року зібрані експертами докази незаконного призову в армію РФ в Криму були отримані офісом прокурора МКС.
  • 14 грудня 2020 року МКС оприлюднив новий звіт про ситуацію в Україні після проведення попереднього аналізу подій під час Майдану, захоплення і окупації Росією Криму та війни на Донбасі. В ньому, зокрема, йдеться і про примус до служби в збройних силах ворожої держави в окупованому Криму.