У ЗСУ опублікували список термінів для ЗМІ, рекомендованих для опису війни на Донбасі

Новини

Управління стратегічних комунікацій Апарату головнокомандувача Збройних сил України оприлюднило список термінів, рекомендованих для використання у публікаціях, які висвітлюють війну на Донбасі.

«Для того, щоб Україна та світ говорили про війну «єдиною мовою», необхідно використовувати відповідні терміни, які формуватимуть наближений до реальності медіапростір. Однакове сприйняття війни дозволяє швидше та ефективніше шукати розв’язання проблем та уникати конфліктів, які зумовлені відсутністю єдиного розуміння подій», – наголошується у повідомленні управління.

Як приклад наводиться використання термінів «території самопроголошених/так званих ДНР/ЛНР», «Південний схід України» та «Схід України» у ЗМІ та соціальних мережах, що, зазначають в управлінні, є помилковим відповідно до законів України.

«Річ у тім, що неправильне визначення того чи іншого регіону України призводить до низки проблем, серед яких підміна понять, затуманення свідомості, протиставлення та створення стереотипів. «Схід України» на противагу «великій Україні» – таким терміном Росія та проросійські медіа відокремлюють населення тимчасово окупованих територій від українців, які проживають під легітимним урядом, а відтак створюють напруження у суспільстві та вороже ставлення між громадянами. Отже, використовуючи термін «Схід України» та «Південний схід України», розширюють географію конфлікту, адже в географічному сприйнятті Схід – це і Харківська область, а Південний схід часто у свідомості охоплює і Запорізьку область, у той час як під окупацією перебувають окремі райони Донецької та Луганської областей», – пояснюється у повідомленні.

Крім того, термін «так звані ДНР/ЛНР» підтверджує існування окремих «самопроголошених» республік, визнання яких добивається Росія, в той час, як це утворені Росією квазідержави та визнані законодавством терористичні організації.

«Крім того, неправильне використання цього терміну створює уявлення про особливий характер та відокремленість цих територій, що дає їм підстави претендувати на спеціальний статус, відмінний від решти регіонів України. Однак, за умови вірного формулювання, ми розуміємо що це – території України, які були тимчасово окуповані Росією та сателітними їй терористичними угрупованнями», – наголосили в управлінні.

Отже, роблять висновок в управлінні, вірним є використання термінів «тимчасово окуповані території в Донецькій і Луганській областях» та «окупована частина Донбасу».

«Використання єдиної термінології, що відповідає реальності, законам та міжнародному гуманітарному праву, сприятиме створенню нових механізмів для протидії інформаційним загрозам та формуванню наративу, виключатиме з себе російські пропагандистські штампи», – йдеться у повідомленні.

6 грудня Генпрокуратура України і правозахисники підготували та передали до МКС чергове інформаційне повідомлення щодо вчинення Росією воєнних злочинів на Донбасі під час боїв за Іловайськ та Дебальцеве. В ньому, зокрема, йдеться про позасудові страти та насильницькі зникнення полонених українських військовослужбовців.

Уже 6 років триває російська військова агресія проти України. Якщо у випадку з Кримом Україна відразу визначила ситуацію як тимчасову окупацію, то з класифікацією збройного конфлікту на Донбасі все дещо складніше. Зокрема, тому, що Україна досі не в повному обсязі імплементувала положення міжнародного гуманітарного права в національну правову систему.

Нагадаємо: 

  • 5 грудня 2019 року Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) опублікував звіт про діяльність за попереднім розслідуванням за 2019 рік, в якому кваліфікує ситуацію в Криму, як стан окупації, а ситуацію на Донбасі як міжнародний і неміжнародний збройний конфлікт.
  • 11 грудня 2020 року прокурор Міжнародного кримінального суду Фату Бенсуда оголосила заяву щодо завершення попереднього розслідування у справі «Ситуація в Україні», в якій зазначено, що потенцiйнi справи, якi можуть з’явитися на пiдставi розслiдування, були б допустимими у судi. Наступним кроком в цьому процесi має бути звернення до суддів Палати попереднього провадження Суду за дозволом на розслiдування.
  • 14 грудня МКС оприлюднив новий звіт про ситуацію в Україні після проведення попереднього аналізу подій під час Майдану, захоплення і окупації Росією Криму та війни на Донбасі.
  • Детальніше читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань Конфлікт або війна: право проти політичної доцільності.