ЄСПЛ прийняв до розгляду скаргу про відмову окупантів розслідувати смерть Веджіє Кашка – Полозов

Новини
Веджіє Кашка Фото Vladlen Melnikov

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) прийняв до розгляду скаргу про відмову російської влади і правоохоронців розслідувати смерть ветерана кримськотатарського національного руху в окупованому Криму під час її затримання російськими силовиками в Сімферополі в листопаді 2017 року.

Про це повідомив адвокат Микола Полозов на своїй сторінці в Facebook.

«Європейський суд з прав людини прийняв до розгляду нашу скаргу у справі Веджіє Кашка. А з огляду на той факт, що вже післязавтра ЄСПЛ починає розгляд великого кейсу «Україна проти Російської Федерації», шанси на швидке вирішення за нашою скаргою збільшуються. Працює команда нашого київського колеги Романа Мартинівського», – написав адвокат.

У коментарі виданню «Ґрати» Полозов повідомив, що скарга до ЄСПЛ була подана від імені родичів Веджіє Кашка.

«Мова йде про дії російської влади і лікарів після затримання Веджіє Кашка, які в підсумку призвели до її смерті, а також про відмову Слідчого комітету РФ порушувати кримінальну справу», – розповів Полозов про суть скарги.

Він зазначив, що в скарзі вказані стаття 2 Конвенції про захист прав людини і основних свобод щодо права на життя і стаття 6 – про право на справедливий судовий розгляд.

«На мій погляд, скарга має хороші перспективи на позитивне рішення суду на користь заявника. Зараз в рамках процесу РФ буде зобов’язана представити наявні у неї докази по справі. А якщо рішення буде на користь заявника – РФ буде зобов’язана виплатити компенсацію. Крім того, суд може зобов’язати РФ переглянути рішення посадових осіб і порушити справу. В даний час в РФ справа про смерть Веджіє Кашка не розслідується», – сказав Полозов.

Нагадаємо:

  • 23 листопада 2017 року Сімферополі російські силовики затримали кримських татар – Кязіма Аметова, Асана Чапуха, Руслана Трубача і Бекіра Дегерменджі, яких обвинуватили в нібито «вимаганні в особливо великому розмірі» у громадянина Туреччини. У момент затримання активістів стало погано ветерану кримськотатарського національного руху 83-річній Веджіє Кашка, яка перебувала з ними. Жінку забрала з місця подій «швидка», однак вона померла по дорозі в лікарню.
  • Громадянин Туреччини Юсуф Айтан шахрайством вкрав гроші сім’ї Веджіє Кашка. Активісти намагалися допомогти її сім’ї повернути кошти. Юсуф Айтан пообіцяв повернути гроші і запросив Веджіє Кашка разом з активістами в кафе нібито для передачі коштів. Там їх і затримали силовики.
  • 17 квітня 2019 року «Київський районний суд» Сімферополя засудив фігурантів «справи Веджіє Кашка» Бекіра Дегерменджі, Асана Чапуха, Казима Аметова і Руслана Трубача до умовних термінів.
  • 9 лютого 2018 року Микола Полозов повідомив, що проведе незалежне розслідування обставин смерті Веджіє Кашка.
  • У лютому 2018 року «управління Слідкому РФ у Криму» відмовилося порушувати кримінальну справу за фактом смерті Кашка. 27 травня Полозов повідомив, що «кримське управління СК РФ» повторно відмовилось відкрити кримінальне провадження за фактом загибелі Веджіє Кашка.
  • 14 лютого 2020 року «Київський районний суд» Сімферополя відмовив Полозову в скарзі на відмову слідчого проводити перевірку за фактом загибелі Веджіє Кашка. «Суддя» Ольга Кузнєцова заявила, що Кашка «була старенькою і від цього померла». 6 травня 2020 року «Верховний суд Криму» відхилив апеляцію захисту на відмову «кримського управління Слідкому РФ» порушити кримінальну справу за фактом смерті Кашка.