Глава МЗС України Кулеба закликав ОБСЄ почати дистанційний моніторинг в окупованому Криму

Новини

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ в Україні почати дистанційний моніторинг ситуації в тимчасово окупованому Криму.

«Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні має мандат на всю територію нашої держави, і вже» перезріло «питання початку дистанційного моніторингу ситуації в Криму. У СММ ОБСЄ є можливість для запуску такого моніторингу та вона (може) здійснювати дистанційний аналіз ситуації в окупованій Автономній Республіці Крим і місті Севастополі», – зазначив Кулеба, пише Укрінформ.

Він розповів, що поінформував шведську колегу про розвиток ініціативи «Кримська платформа» і підтвердив запрошення Швеції приєднатися до неї.

Діюча глава ОБСЄ Анн Лінде 19 січня з дводенним з дводенним візитом прибула в Київ. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що візит чинного голови ОБСЄ, міністра закордонних справ Швеції Анн Лінде в Україні, свідчить, що агресія РФ проти України залишається серед пріоритетів головування Швеції в ОБСЄ в 2021 році.

У МЗС України розраховують, що візит Лінде до Києва стане доброю нагодою голові ОБСЄ побачити на власні очі наслідки триваючої збройної агресії і тимчасової окупації Російською Федерацією частини території України.

У Верховної Раді проведуть комітетські слухання по деокупації Криму на тему: «Зовнішньополітичні аспекти деокупації Криму: парламентський вимір», які відбудуться 20 січня 2021 року о 14:30 у режимі онлайн-конференції.

Кримська платформа – новий переговорний майданчик на тему поточного становища по деокупації Криму. Санкції проти Російської Федерації як інструмент деокупації Криму. Необхідні правові зміни для прискорення деокупації Криму. Робота груп міжпарламентського співробітництва з ключовими партнерами щодо деокупації Криму».

Як повідомлялось, 5 листопада 2020 року очільник МЗС України Дмитро Кулеба повідомив, що у травні 2021 року в Києві відбудеться Кримський саміт в рамках Кримської платформи, яка має на меті повернути у міжнародний порядок денний питання деокупації Криму.

За підсумками саміту Кримської платформи, який має пройти у Києві, буде підписано декларацію, яка зафіксує політику невизнання спроби незаконної анексії Криму і Севастополя РФ, а також необхідність посилення міжнародного тиску на Росію як країну-окупанта.

Нагадаємо:

  • 27 серпня 2020 року міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на зустрічі з першим заступником Державного секретаря США Стівеном Бігеном закликав Сполучені Штати взяти участь у створенні міжнародної платформи з деокупації Криму.
  • 23 вересня 2020 року президент Володимир Зеленський на загальних дебатах 75-ї сесії Генасамблеї ООН запросив друзів України долучитися до створення міжнародної платформи щодо деокупації Криму.
  • 29 вересня 2020 року Володимир Зеленський закликав депутатів Європарламенту до співпраці в створенні міжнародної платформи з деокупації Криму.
  • Щоб тримати тему окупованого Криму на найвищому політичному рівні, МЗС планує у 2021 році провести в Україні Кримський саміт в рамках Кримської платформи. Запрошення на саміт буде відкритим для всіх країн, які вбачають доцільність у його проведенні.
  • Президент Володимир Зеленський вважає, що світ не має забувати про Крим, допоки півострів залишається незаконно окупованим Росією. Саме для повернення питання Криму у міжнародний порядок денний Україна створює формат «Кримська платформа».