Передані США для ВМСУ катери «Слов’янськ» та «Старобільськ» отримають американське озброєння

Новини
Катери ВМСУ «Старобільськ» (Р191) та «Слов’янськ» (P190) Фото: dumskaya.net

Передані США у 2018 році для ВМС ЗС України патрульні катери типу Island «Слов’янськ» (P190) та «Старобільськ» (P191) отримають американське озброєння. Раніше розглядалось питання про встановлення на них модернізованих зразків радянської зброї.

Про це повідомляє Український мілітарний портал з посиланням на джерела у Генеральному штабі ЗС України.

«У Командуванні визнали недоцільним проводити модернізацію американських патрульних катерів під радянське озброєння, модернізоване вітчизняними підприємствами», – пише видання.

Раніше проводилось вивчення можливостей щодо оснащення двох патрульних катерів типу Island наступним комплектом озброєння:

– модернізована артилерійська система АК-306 (шестиствольна автоматична корабельна артилерійська установка калібру 30 мм);
– однотрубний торпедний апарат ОТА-40

У разі погодження оборонним відомством, загальний бюджет модернізації обох катерів міг скласти до 130 млн гривень (на сьогодні це близько 4,6 млн дол. США).

На початку 2021 року командувач ВМСУ контрадмірал Олексій Неїжпапа озвучуючи підсумки 2020 року на одеському телеканалі «7 канал» виступив за уніфікацію морських артилерійських систем на національному флоті.

Неїжпапа вказав, що в Україні зараз відсутнє виробництво морських артилерійських систем та боєприпасів до них. Уніфікація ж позитивно впливатиме на обслуговування артилерійських систем, закупівлю боєприпасів до них, з подальшим зберіганням та обслуговуванням.

«Тому треба нам вирішувати, що це буде за артилерія, вона повинна бути єдина, стандартизована, щоб у нас не було різних калібрів, різні кораблі з різним обладнанням, щоби вона була уніфікована», – сказав командувач ВМСУ.

Видання нагадує, що ще три патрульні катери типу Island, які США передадуть ВМСУ цього року, надійдуть з бойовими модулями американського виробництва. Додатково на борту будуть встановлені корабельні системи виробництва США.

«Тобто весь дивізіон патрульних катерів у складі ВМС ЗС України матиме уніфікований комплект штатного озброєння, що спростить підготовку особового складу, злагодженість екіпажів та подальше обслуговування», – йдеться у публікації.

Нагадаємо:

  • 27 вересня 2018 року США передали ВМС України два патрульні катери берегової охорони класу Island («Айленд»). Церемонія відбулася на території бази Берегової охорони США «Балтімор» за участі президента України Петра Порошенка. США передали патрульні катери Islands безкоштовно, Україна заплатила лише за їх транспортування, підготовку екіпажів та інші супутні витрати.
  • У США катери дообладнали новітніми системами та механізмами і вони пройшли випробування в Балтіморі. Катери отримали назви «Слов’янськ» (P190) та «Старобільськ» (P191).
  • 14 вересня 2019 року українські екіпажі катерів завершили курс навчання та підготовки на Базі берегової охорони США у Балтиморі.
  • 21 жовтня 2019 року катери «Слов’янськ» і «Старобільськ» доставили  в Одеський морський порт. 13 листопада їх передали до складу ВМСУ.
  • У 2021 році США на додаток до вже прийнятих до складу ВМСУ патрульних катерів типу Island передадуть Україні ще три таких же корабля. При цьому, на відміну від перших двох катерів, які увійшли до складу українського флоту, вони не будуть демілітаризовані.