Прокуратура АРК повідомила про підозру ще одному «військовому комісару» за незаконний призов кримчан в російську армію

Новини

Прокуратура АР Крим та міста Севастополя повідомила про підозру «військовому комісару міста Феодосія та Кіровського району Республіки Крим» за незаконний призов кримчан в російську армію.

«Прокуратура АР Крим та міста Севастополя повідомила про підозру окупаційному «військовому комісару міста Феодосія та Кіровського району Республіки Крим» за ч. 1 ст. 438 КК України, а саме у порушенні законів та звичаїв війни, що полягають у примушуванні цивільного населення окупованого півострова Крим служити в збройних силах держави – окупанта. Санкція статті передбачає покарання на строк від восьми до дванадцяти років позбавлення волі.

Досудовим розслідуванням встановлено, що вказаний громадянин України, до окупації півострова, обіймав посаду начальника полігонної служби Повітряних сил Збройних сил України, а у 2014 році зрадив присязі на вірність народу України та перейшов на військову службу до армії держави-окупанта. Згодом, був призначений на посаду «старшого помічника військового комісара міста Феодосія та Кіровського району Республіки Крим», а у 2020 році безпосередньо на посаду «військового комісара міста Феодосія та Кіровського району Республіки Крим».

На вказаній посаді «військовий комісар» здійснював реалізацію політики РФ та її окупаційної адміністрації, спрямованої на проведення незаконних примусових призовних компаній цивільного населення півострову до лав збройних сил держави-окупанта. Відтак, підозрюваний, реалізуючи незаконні «укази» вищого керівництва РФ, безпосередньо сприяв проведенню 6 незаконних призовних компаній кримчан у відповідних районах. Вказані дії є порушенням заборони державі-окупанту примушувати цивільне населення служити в її збройних силах, передбаченої статтею 51 IV Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року», – повідомляє прокуратура АРК.

Згідно з даними на сайті «уряду Криму», «військовий комісаріат Феодосії і Кіровського району» з травня 2020 року очолює 53-річний полковник Олександр Кабашний.

До окупації Криму РФ він служив у в/ч А0156 (м Феодосія, смт. Приморський) на посаді начальника полігону – начальника полігонній служби полігону.

Олександр Кабашний Фото: gorod24.online

Нагадаємо:

  • У квітні 2018 року Україна в Раді Безпеки ООН вимагала від РФ припинити призов мешканців Криму в російську армію.
  • У жовтні 2018 року Україна звернулася до Міжнародного кримінального суду через незаконний призов своїх громадян у окупованому Криму до російської армії, що є черговим доказом здійснення РФ воєнного злочину на півострові, оскільки згідно статті 51 IV Женевської конвенції країна-окупант повинна утримуватись від залучення у будь-якому вигляді населення окупованих територій до військової служби.
  • МУС кваліфікував анексію Криму як міжнародний збройний конфлікт між Україною і РФ.
  • Навесні 2019 року зібрані експертами докази незаконного призову в армію РФ в Криму були отримані офісом прокурора Міжнародного кримінального суду. Експерти КПГ висловлюють надію, що ці матеріали допоможуть прокурору МКС відкрити розслідування по Україні, в тому числі щодо військових злочинів в Криму. Крім того, ці відомості допоможуть в роботі на міжнародному рівні для припинення незаконного призову в Криму.
  • Чому призов до армії РФ в окупованому Криму є військовим злочином, розповів Олександр СЄДОВ, аналітик Кримської правозахисної групи в програмі «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).