Все туристам: окупанти в Алушті будуть подавати воду місцевим жителям один раз на добу

Новини
Ізобільненське водосховище під Алуштою, листопад 2020 р Фото: RFE/RL

Місцевим жителям в окупованій Алушті подаватимуть воду тільки раз на добу, тому що це «економічно виправдано». Це пов’язано з майбутнім курортним сезоном.

Про це заявила «глава адміністрації» окупованій Алушти Галина Огнєва. За її словами, курортний сезон – головна складова економіки міста.

Новий графік подачі води введуть з 20 квітня, вода у алуштинців буде тільки ввечері – з 18:00 до 23:00.

«Таке рішення економічно виправдано. Одноразова п’ятигодинна подача води дозволить як економити воду, так і дати можливість людям зробити необхідні домашні справи і запас води до наступної подачі. Чинний до цього часу графік дозволив нам заощадити воду! Але попереду курортний сезон і подача води з 15-17 тисяч кубометрів на добу підніметься до 35 тисяч кубічних метрів», – написала Огнєва.

«Ми переходимо вже на більш серйозний графік водопостачання. Для жителів буде зменшено подачу води до п’яти годин на добу», – сказала Огнєва Кримінформу.

Вона уточнила, що в санаторіях, пансіонатах і готелях подача води збережеться без обмежень. «Незалежно від того, великі це будуть або маленькі готелі, ми всіх забезпечимо водою», – додала вона.

Україна може почати постачання питної води до окупованого Росією Криму у разі, якщо міжнародні місії зафіксують можливість гуманітарної загрози українським громадянам, які проживають на півострові.

Як повідомлялось, 24 серпня 2020 року глава української делегації в Тристоронній контактній групі (ТКГ) з врегулювання ситуації на Донбасі, перший президент України Леонід Кравчук допустив, що відновлення Україною поставок води в окупованого Росією Крим можливе в разі виникнення гуманітарної катастрофи на півострові. Він додав, що згідно з міжнародним правом відповідальність за водопостачання Криму несе Росія, як країна-окупант.

26 серпня 2020 рокуcекретар РНБО України Олексій Данилов заявив, що в окупованому Криму місцевих водних ресурсів вистачає для задоволення господарсько-побутових потреб населення. Проблему водопостачання російських військових об’єктів та вкрадених в України підприємств на півострові має вирішувати окупаційна російська влада.

Нагадаємо:

  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. Згодом на її місці була побудована капітальна дамба. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.
  • З 24 серпня 2020 року в Сімферополі, в Сімферопольському і Бахчисарайському районах окупованого Криму обмежили подачу води через посуху. Окупаційна влада заявила про встановлення біля соціальних об’єктів і в житлових мікрорайонах міста понад 230 накопичувальних баків для води. Обмеження вводились в три етапи. 7 вересня введений третій, самий жорсткий етап обмежень подачі води. Водопостачання здійснюється по годинах – вранці і ввечері. З 23 вересня 2020 року обмеження подачі води введене в Алушті, Партеніті і Малому Маяку.
  • 29 кримських населених пунктів знаходяться на «режимному водопостачанні».