У Криму «суд» оштрафував головреда газети Qirim за публікацію доповіді Генсека ООН зі згадуванням Меджлісу

Новини
Головний редактор газети Qirim Бекір Мамутов Фото: RFE/RL

В окупованому Криму «мировий суд» Київського району Сімферополя оштрафував на 4 тис. рублів головного редактора кримськотатарської газети Qirim («Къырым») Бекіра Мамутова за публікацію доповіді Генерального секретаря ООН, в якому згадувався Меджліс кримськотатарського народу, без позначення, що його діяльність заборонена в Росії і Криму.

Про це повідомляє ініціатива «Кримський процес».

«Засідання проходило без участі слухачів, яких не пустили, посилаючись на заходи профілактики поширення короновірусні інфекції. «Суддя» Олена Кисельова порахувала редактора видання винним і призначила покарання у вигляді адміністративного штрафу в розмірі 4000 рублів», – йдеться в повідомленні.

Сам Мамутов зазначив, що винним себе не вважає і має намір оскаржити рішення «суду» в апеляційній інстанції.

2 квітня представництво президента України в АР Крим засудило дії окупаційної «влади» Криму за переслідування головреда газети Qırım Бекіра Мамутова через публікацію доповіді Генсека ООН, в якій згадувався Меджліс.

«Відповідні дії є свідченням продовження політики переслідування як свободи слова, так і Меджлісу кримськотатарського народу … Представництво закликає припинити переслідування свободи слова і Меджлісу кримськотатарського народу в тимчасово окупованому Криму, виконати наказ Міжнародного суду ООН 2017 у справі «Україна проти Росії», яким запроваджено тимчасові заходи, зокрема утриматися від обмежень щодо кримських татар на представництво своїх інтересів, включаючи відновлення діяльності Меджлісу і припинити переслідування головного редактора газети Qırım Бекіра Мамутова», – повідомляється на сторінці Представництва в Facebook.

Нагадаємо:

  • 26 квітня 2016 року «Верховний суд Криму» визнав «екстремістською організацією» і заборонив діяльність Меджлісу, задовольнивши позов колишнього «прокурора Республіки Крим» Наталі Поклонскої. На це рішення була подана апеляційна скарга. 29 вересня 2016 року Верховний суд РФ відхилив апеляційну скаргу і визнав законним рішення про заборону діяльності Меджлісу на території Росії і в окупованому Криму.
  • 16 січня 2017 року Україна подала позов до Міжнародного суду ООН в Гаазі для притягнення РФ до відповідальності за вчинення актів тероризму і дискримінації на протязі її незаконної агресії проти України.
  • 19 квітня 2017 року Міжнародний суд ООН ухвалив рішення ввести обмежувальні заходи за позовом України проти РФ для захисту національних меншин в окупованому Криму. Зокрема, суд зобов’язав державу-агресора утриматися від обмежень кримських татар в представництві їх інтересів, в тому числі відновити діяльність Меджлісу, а також забезпечити відновлення освіти меншин українською мовою.
  • 19 грудня 2017 року Генеральна Асамблея ООН прийняла оновлену резолюцію A/RES/72/190 з прав людини в окупованому Криму. У документі міститься вимога до РФ виконати тимчасові заходи рекомендацій Міжнародного суду ООН про скасування заборони Меджлісу кримськотатарського народу в Криму і забезпечити навчання українською і кримськотатарською мовами на півострові.
  • 19 липня 2018 року Міжнародний суд ООН направив РФ вимогу щодо виконання наказу про відновлення діяльності Меджлісу кримськотатарського народу в окупованому Криму.