Чубаров: «Вирок» окупаційного «суду» мені юридично нікчемний, а його ініціаторів чекає справедлива кара

Новини
Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров Фото: Facebook Саид Исмагилов

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров назвав юридично нікчемним «вирок» так званого «Верховного суду Криму», який заочно засудив його до шести років позбавлення волі за нібито «організацію масових заворушень» 26 лютого 2014 року під час мітингу біля Верховної ради АР Крим. Він впевнений, що тих, хто ініціював винесення цього «вироку» та продовжує переслідувати кримських татар та етнічних українців в окупованому Криму, чекає справедлива кара.

Про це Чубаров написав на своїй сторінці у Facebook.

««Вирок», винесений мені російським окупаційним судом (6 років ув’язнення та 200 000 рублів штрафу), юридично нікчемний, а ті, хто причетний до його ініціювання, оформлення та оприлюднення, є насправді злочинцями, яких попереду чекає справедлива кара. Оголошення мені «вироку», який російським окупантам не в змозі реалізувати (ну, хіба що можуть розробити спеціальну операцію з фізичної ліквідації, в проведенні яких Путін перевершив усіх диктаторів світу), є ще одним приводом, щоб на повний голос говорити про десятки насильно викрадених людей, про яких і сьогодні немає жодної звісточки, про сотні незламних кримських татар, а також етнічних українців, реально позбавлених волі російськими окупантами», – написав голова Меджлісу.

Він зазначив, що протягом семи довгих років тимчасової окупації Криму, російські бандити намагаються розправитися з кримськотатарським народом – корінним народом півострову, який в лютому-березні 2014 року відкрито і масово виступив на захист територіальної цілісності України.

«Путін усвідомлює, що близько 15 тисяч кримських татар, зібравшись 26 лютого 2014 року за призовом Меджлісу кримськотатарського народу біля Верховної Ради Криму, не дали російській агентурі можливість зімітувати нібито добровільне приєднання Криму до Росії та змусили Москву вдатися до варіанту військового захоплення Криму», – вказав Чубаров.

«Отже, зміцнюємо єдність, підтримуємо один одного, допомагаємо сім’ям кримських політв’язнів. Особливо дякую співвітчизників, які протягом багатьох місяців збиралися разом в дні проведення засідань судилища, демонструючи тим самим наше єднання. Знайте, російські окупанти втікатимуть з Криму, побіжуть геть сотні тисячі громадян Росії, які сьогодні як варвари метушливо розхапують нашу землю, а ми знову все обіймемося на своїй Батьківщині. Так буде! Разом переможемо!», – додав голова Меджлісу.

Як повідомлялось, 1 червня 2021 року «Верховний суд» окупованого Криму заочно засудив голову Меджлісу Рефата Чубарова до 6 років позбавлення волі в колонії загального режиму за обвинуваченням у нібито «організації масових заворушень» 26 лютого 2014 року під стінами кримського парламенту.

Нагадаємо:

  • 23 березня 2020 року в Криму «кримське управління Слідкому РФ» порушило кримінальну справу стосовно голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова за нібито «організацію масових заворушень» (ч.1 ст. 212 КК РФ) під час проведення проукраїнського мітингу 26 лютого 2014 року біля Верховної Ради АРК.
  • 1 квітня 2020 року «кримське управління Следкома РФ» заочно пред’явило обвинувачення Чубарову в організації масових заворушень і закликах до «порушення територіальної цілісності РФ» на мітингу 26 лютого 2014 року.
  • 23 липня 2020 року в «Верховному суді Криму» почався розгляд по суті кримінальної «справи» щодо Рефата Чубарова.
  • 26 лютого 2014 року біля кримського парламенту відбулися два мітинги – за збереження територіальної цілісності України, організований Меджлісом кримськотатарського народу, і сепаратистський мітинг прихильників «Русского единства». Організаторами заходів виступили голова Меджлісу Рефат Чубаров і лідер «Русского единства» Сергій Аксенов. Тоді в результаті тисняви і сутичок двоє людей загинули.