У Криму «суд» заочно засудив Рефата Чубарова до 6 років позбавлення волі

Новини
Рефат Чубаров і Сергій Аксенов закликають до спокою учасників мітингів біля ВР АРК 26 лютого 2014 року Фото: Arvydas Shemetas

«Верховний суд» окупованого Криму 1 червня заочно засудив голову Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова до 6 років позбавлення волі в колонії загального режиму за обвинуваченням у нібито «організації масових заворушень» 26 лютого 2014 року під стінами кримського парламенту.

Про це повідомляє «Кримський процес» із залу «суду».

«Згідно з вироком, Чубаров визнаний винним в організації масових заворушень, а за двома епізодами закликів до порушення територіальної цілісності обвинувачення зняті у зв’язку з частковою декриміналізацією цього злочину. З огляду на це «суд» засудив Рефата Чубарова до шести років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії загального режиму. Вирок вступить в силу з моменту затримання Чубарова на території Росії або екстрадиції в цю країну», – пише видання.

Під час оголошення вироку, під будівлею «Верховного суду Криму» зібралося близько трьох десятків представників «самооборони Криму».

У свою чергу, як повідомляє громадське об’єднання «Кримська солідарність», Чубаров був засуджений до 6 років позбавлення волі в колонії загального режиму, штрафу в розмірі 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і 200 годин виправних робіт. Однак, від покарання у вигляді штрафу та виправних робіт він був звільнений через декриміналізацію відповідної статті КК РФ.

Активісти нагадали, що сторона «обвинувачення» наполягала на тому, що мітинг, що відбувся 26 лютого 2014 року біля будівлі Верховної Ради АР Крим, був масовими заворушеннями, які організував голова Меджлісу Рефат Чубаров. На доказ своєї позиції «прокурор» заявив 81 потерпілого і 108 свідків, з яких лише 5 були готові висловити обвинувачення на адресу Чубарова. На дебатах, які завершилися минулого тижня, «держобвинувач» запросив 9 років позбавлення волі для підсудного.

Адвокат Олександр Осокін неодноразово вказував, що прямого зв’язку між перебуванням Чубарова на мітингу і подальшими подіями, які слідство кваліфікує як заворушення, немає. До того ж показання обвинувачення спростували 10 свідків захисту. Він переконаний, що своїми показаннями сторона захисту представила «суду» і сторонам процесу альтернативне бачення обставин справи, яке відповідає дійсності подій того дня.

Нагадаємо:

  • 23 березня 2020 року в Криму «кримське управління Слідкому РФ» порушило кримінальну справу стосовно голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова за нібито «організацію масових заворушень» (ч.1 ст. 212 КК РФ) під час проведення проукраїнського мітингу 26 лютого 2014 року біля Верховної Ради АРК.
  • 1 квітня 2020 року «кримське управління Следкома РФ» заочно пред’явило обвинувачення Чубарову в організації масових заворушень і закликах до «порушення територіальної цілісності РФ» на мітингу 26 лютого 2014 року.
  • 23 липня 2020 року в «Верховному суді Криму» почався розгляд по суті кримінальної «справи» щодо Рефата Чубарова.
  • 26 лютого 2014 року біля кримського парламенту відбулися два мітинги – за збереження територіальної цілісності України, організований Меджлісом кримськотатарського народу, і сепаратистський мітинг прихильників «Русского единства». Організаторами заходів виступили голова Меджлісу Рефат Чубаров і лідер «Русского единства» Сергій Аксенов. Тоді в результаті тисняви і сутичок двоє людей загинули.