На «суді» в Криму «потерпілі» заявили, що я не закликав до протиправних дій – Чубаров

Новини
Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Фото: investigator.org.ua

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров повідомив, що троє «потерпілих» у його кримінальній справі, яку розглядає «Верховний суд Криму», заявили, що він не закликав до протиправних дій на мітингу 26 лютого 2014 року.

Про це Чубаров розповів в коментарі Крим.Реаліі.

«І всі потерпілі, як мені каже цей адвокат (призначений Олександр Осокін), говорили про те, що я не закликав до жодних дій, які б несли загрозу людям. Навпаки говорили, що я намагався влаштувати коридор (під час мітингу 26 лютого 2014 роки), щоб люди з різних сторін конфлікту не стикалися. Тільки один «потерпілий» стверджував, що я подавав якісь знаки пальцями», – повідомив Чубаров.

Чубаров зазначив, що, за даними адвоката, на засіданні «суду» були допитані четверо «потерпілих».

Голова Меджлісу повідомив, що зв’язався з призначеним російською владою «державним адвокатом» Олександром Осокіним і сказав, що поки буде виходити з того, що він (адвокат) буде професійно, в межах своїх знань, виконувати обов’язки адвоката.

«Але він не може коментувати мою «справу». Всі коментарі я залишаю за собою. Він (адвокат) з цим погодився і я думаю, що в подальшому ніяких його інтерв’ю не буде», – розповів Чубаров.

Раніше Олександр Осокін сказав на суді, що буде виходити з «невизнання провини» Чубаровим, хоча і не знайомий з його позицією. Главу Меджлісу в Криму судять в Сімферополі заочно.

У Сімферополі 23 липня в суді почався розгляд по суті кримінальної справи щодо голови Меджлісу кримських татар Рефата Чубарова. «Судові пристави» не пустили слухачів на засідання і в будівлю «суду», повідомляли активісти ініціативи «Кримський процес».

  • Наприкінці квітня адвокат Полозов подав документи на оскарження постанови «кримського управління Слідкому РФ», який відмовив йому в допуску до справи проти голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова як захисника. За словами адвоката, підставою для відмови йому в допуску до справи слідство вказувало, що раніше він захищав Ахтема Чийгоза в рамках «справи 26 лютого», співучасником якої слідчий вважає Рефата Чубарова. При цьому, як підкреслює Полозов, російське законодавство «не забороняє одному адвокату бути захисником відразу декількох обвинувачених, які є фігурантами однієї справи».
  • У березні 2020 року «кримське управління Слідкому РФ» порушило кримінальну справу стосовно голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова за нібито «організацію масових заворушень» під час проведення проукраїнського мітингу 26 лютого 2014 року біля Верховної Ради АРК. Чубаров вважає, що окупанти намагаються залякати кримчан перед запланованою Меджлісом на 3 травня ненасильницької акцією – пішого маршу з материкової України в Крим.
  • 31 березня «кримське управління Следкома РФ» заочно пред’явило обвинувачення Чубарову в нібито «організації масових заворушень» і в закликах до «порушення територіальної цілісності РФ» на мітингу 26 лютого 2014 року.