Прокуратура АРК кваліфікує засудження Рефата Чубарова окупаційним «судом» у Криму як воєнний злочин

Новини
Фото: facebook.com/prok.arkrym

Прокуратура АР Крим та Севастополя кваліфікує незаконне засудження голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова так званим «Верховним судом» окупованого Криму як воєнний злочин.

Про це повідомляє прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

«Держава-окупант та її окупаційна адміністрація продовжують використовувати власну систему кримінального правосуддя у політичних цілях, реалізуючи політику переслідування проукраїнського населення півострова … Незаконно створений «Верховний суд Криму» заочно засудив до 6 років позбавлення волі в колонії загального режиму, штрафу в розмірі 200 тисяч рублів РФ та 200 годин виправних робіт голову Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова», – зазначили у відомстві.

Прокуратура автономії кваліфікує такі протиправні дії окупантів за ч.1 ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв ведення війни). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років.

«Такими діями окупаційні правоохоронні та судові органи порушують норми міжнародного гуманітарного права. Зокрема, вимоги IV Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року, ретроспективно застосовуючи законодавство РФ при кваліфікації подій, які відбувались до окупації півострова та встановлення ефективного контролю над його територією», – йдеться у повідомленні.

У відомстві нагадали, що загалом, у так званій «справі 26 лютого» прокуратура АРК та Севастополя вже встановила та повідомила про підозри 29 особам – окупаційним «слідчим», «прокурорам» та «суддям», які переслідували заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза за такими ж незаконними підставами, як і Рефата Чубарова, а саме за начебто організацію масових заворушень під час мітингу під будівлею Верховної Ради АР Крим 26 лютого 2014 року.

Як повідомлялось, 1 червня 2021 року «Верховний суд» окупованого Криму заочно засудив голову Меджлісу Рефата Чубарова до 6 років позбавлення волі в колонії загального режиму за обвинуваченням у нібито «організації масових заворушень» 26 лютого 2014 року під стінами кримського парламенту.

Нагадаємо:

  • 23 березня 2020 року в Криму «кримське управління Слідкому РФ» порушило кримінальну справу стосовно голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова за нібито «організацію масових заворушень» (ч.1 ст. 212 КК РФ) під час проведення проукраїнського мітингу 26 лютого 2014 року біля Верховної Ради АРК.
  • 1 квітня 2020 року «кримське управління Следкома РФ» заочно пред’явило обвинувачення Чубарову в організації масових заворушень і закликах до «порушення територіальної цілісності РФ» на мітингу 26 лютого 2014 року.
  • 23 липня 2020 року в «Верховному суді Криму» почався розгляд по суті кримінальної «справи» щодо Рефата Чубарова.
  • 26 лютого 2014 року біля кримського парламенту відбулися два мітинги – за збереження територіальної цілісності України, організований Меджлісом кримськотатарського народу, і сепаратистський мітинг прихильників «Русского единства». Організаторами заходів виступили голова Меджлісу Рефат Чубаров і лідер «Русского единства» Сергій Аксенов. Тоді в результаті тисняви і сутичок двоє людей загинули.