У Криму в травні порушено 13 справ та винесено 6 вироків за ухилення від служби в ЗС РФ – правозахисники

Новини
Відправка призовників в окупованому Сімферополі Фото: РИА Новости Крым. Александр Полегенько

В окупованому Криму у травні порушили 13 нових кримінальних справ та винесено 6 нових вироків щодо кримчан за ухилення від служби в Збройних силах РФ. Всього з початку окупації кримським «судами» винесено 199 вироків за ухилення від служби в російських ЗС.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група (КПГ).

«13 нових кримінальних справ і 6 нових вироків щодо жителів Криму за ухилення від служби в Збройних силах РФ (ст. 328 КК РФ) зафіксувала в травні Кримська правозахисна група», – йдеться у повідомленні.

Як йдеться в травневому Моніторінговому огляді порушення прав людини в Криму, всього на кінець квітня КПГ зафіксувала 218 кримінальних справ за ухилення від служби в ЗС РФ, які передані на розгляд в «суди» Криму. У 199 з них вже винесено вирок, ще 19 перебувають на стадії розгляду.

Правозахисник нагадали, що здійснення мобілізації мешканців окупованих територій до армії країни, яка окупує, а також неперервна на території Криму пропаганда служби в ЗС РФ порушують ст. 51 Конвенції про захист цивільного населення під час війни (Четвертої Женевської Конвенції), а переміщення мобілізованих громадян України з окупованої території на територію РФ порушує ст. 49 цієї Конвенції.

«Кримська правозахисна група збирає різноманітні докази, накопичені під час розслідування цього злочину, й спільно з іншими правозахисними організаціями й прокуратурою АРК передає їх до Міжнародного кримінального суду», – додали в КПГ.

Нагадаємо:

  • У квітні 2018 року Україна в Раді Безпеки ООН вимагала від РФ припинити призов мешканців Криму в російську армію.
  • У жовтні 2018 року Україна звернулася до Міжнародного кримінального суду через незаконний призов своїх громадян у окупованому Криму до російської армії, що є черговим доказом здійснення РФ воєнного злочину на півострові.
  • Навесні 2019 року зібрані експертами докази незаконного призову в армію РФ в Криму були отримані офісом прокурора МКС.
  • 14 грудня 2020 року МКС оприлюднив новий звіт про ситуацію в Україні після проведення попереднього аналізу подій під час Майдану, захоплення і окупації Росією Криму та війни на Донбасі. В ньому, зокрема, йдеться і про примус до служби в збройних силах ворожої держави в окупованому Криму.
  • Чому призов до армії РФ в окупованому Криму є військовим злочином, розповів Олександр СЄДОВ, аналітик Кримської правозахисної групи в програмі «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).