Видачею паспортів жителям ОРДЛО РФ свідомо руйнує Мінські угоди – МЗС України

Новини
Фото: РИА Новости / Сергей Пивоваров

Видача російських паспортів жителям тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей є порушенням Мінських угод.

Про це в коментарі «РБК-Україна» заявив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко.

Він назвав паспортизацію Росією жителів ОРДЛО «елементом російських гібридних тактик проти сусідніх держав».

«Під виглядом» захисту російських співвітчизників «війська Росії, які окупували частину територій Грузії і України, російські спецслужби безперестанку втручаються у внутрішні справи країн Балтії», – сказав спікер.

Ніколенко зазначив, що за даними української влади, за два роки російські паспорти отримали понад півмільйона місцевих жителів.

«Таким кроком Росія свідомо руйнує Мінські домовленості, логіка яких полягає у відновленні суверенітету України і мирної реінтеграції тимчасово окупованих територій. Але російська сторона продовжує закріплювати результати своєї окупації, затягує контрольовані нею українські території в свій політичний, економічний, електоральне, соціальне і культурне простір» , – заявив він.

Ніколенко додав, що в таких умовах заяви російських чиновників про нібито небажання Україні досягти прогресу в мінському процесі виглядають «особливо цинічними і не мають нічого спільного з реальністю».

Як повідомлялося, 2 травня 2021 року у МВД Росії повідомили, що за два роки майже 530 тис. жителів окупованого Донбасу отримали російське громадянство в спрощеному порядку.

Президент України Володимир Зеленський вважає роздачу російських паспортів жителям окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) першим кроком Росії до анексії тимчасово окупованих територій Донбасу.

Нагадаємо:

  • 24 квітня 2019 року президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощення порядку отримання російського громадянства жителями тимчасово окупованих територій Донбасу.
  • 24 квітня 20220 року президент Росії Володимир Путін підписав закон, який спрощує отримання російського громадянства для громадян України, а також Білорусі, Казахстану і Молдови. Також глава Кремля підписав закон, який звільняє жителів окупованого Донбасу, які подають заяви про вступ до громадянства РФ, від сплати держмита.
  • 14 січня 2021 року Східна правозахисна група повідомила, що окупаційні адміністрації на кінець 2020 року видали жителям ОРДЛО понад 1,2 млн паспортів так званих «ДНР» і «ЛНР», а також понад 440 тис. паспортів РФ.
  • 30 квітня 2021 року в оприлюдненій на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні заяві Євросоюз висловив глибоку стурбованість з приводу продовження Росією видачі паспортів РФ в ОРДЛО, що суперечить Мінським домовленостям і є очевидним порушенням суверенітету України. В ЄС заявили, що ця політика Кремля викликає особливе занепокоєння, враховуючи заяви високопоставлених чиновників РФ про можливість початку військових дій для захисту інтересів цих нових паспортизованих громадян.