Есмінець Defender біля Криму йшов через українські територіальні води: у Британії відповіли Путіну

Новини
Есмінець ВМС Великої Британії HMS Defender у Чорному морі Фото: Reuters

Есмінець ВМС Великої Британії HMS Defender діяв відповідно до міжнародного права і здійснював мирний прохід через українські територіальні води біля узбережжя Криму.

Про це заявив 30 червня офіційний представник прем’єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона, повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Я весь час говорив, що цей корабель ВМС Великої Британії здійснював мирний прохід через територіальні води України відповідно до міжнародного права», – сказав представник Джонсона у відповідь на коментарі президента РФ Володимира Путіна про те, що британський есмінець незаконно увійшов в «російські територіальні води» біля окупованого Криму, щоб детально поспостерігати за реакцією російських військ.

Як повідомлялось, президент РФ Володимир Путін вважає, що ситуація, пов’язана з проходом есмінця ВМС Великобританії HMS Defender біля узбережжя окупованого Криму, який Росія називає своєю територією, – це провокація, за якою стояв не тільки Лондон, але і Вашингтон. При цьому він упевнений, що якби РФ потопила британський корабель, то це не привело б до третьої світової війни.

Нагадаємо:

  • 18 червня  2021 року до порту Одеси з дружнім візитом зайшли два ракетні кораблі НАТО – есмінець ВМС Великої Британії HMS Defender (D 36) та фрегат ППО ВМС Нідерландів HNLMS Evertsen (F 805).
  • 23 червня 2021 року Міноборони РФ заявило, що російські військові і прикордонники відкрили «попереджувальний» вогонь і зробили «попереджувальне» бомбометання по курсу британського есмінця HMS Defender, коли він проходив в районі мису Фіолент біля берегів окупованого Росією Криму.
  • У Міноборони Великобританії спростували заяву РФ про відкриття попереджувального вогню по есмінцю Defender, а також заперечували, що на шляху проходження корабля російською стороною проводилося бомбометання. У британському військовому відомстві заявили, що корабель ВМС Великобританії здійснював мирний прохід через територіальні води України відповідно до норм міжнародного права.