Відсторонення Мамедова від «департаменту війни» матиме негативний вплив на розслідування справи МН17 – експертка

Новини
Гюндуз Мамедов, заступник Генпрокурора Фото: ZN.UA

Відсторонення заступника генерального прокурора Гюндуза Мамедова від керівництва Департаментом нагляду за кримінальними справами щодо злочинів, здійснених в умовах збройного конфлікту, матиме негативні наслідки для розслідування справи МН17 з урахуванням того, що Мамедов також був керівником міжнародної слідчої групи (JIT) від України.

Таку думку менеджерка проєкту GRC «Міжнародне право і визначення участі Росії в Криму і на Донбасі» Анна Микитенко висловила в ході онлайн-обговорення «Казус беллі чи вбивство з необережності: до чого схиляється слідство через сім років після збиття MH-17?», повідомляє ZN.UA.

«Що б не відбувалося, і безвідносно причин у цій ситуації, вона, м’яко кажучи, не дуже добре прокомунікована назовні і всередині. Якоїсь публічної заяви для міжнародних партнерів від Офісу генпрокурора або іншого Офісу я не бачила», – сказала Микитенко.

На її думку, брак інформації та погана комунікація призведуть до появи у західних партнерів запитань, та можуть стати причиною падіння довіри.

«Як мінімум тут варто було б пояснити, що відбулося, чому відбулося, які будуть потенційні наслідки в Україні. І обговорити це з партнерами, щоб це виглядало професійно, фахово і не призвело до негативних наслідків», – зазначила експертка.

Волюнтаризм генпрокурорки Ірини Венедіктової може призвести до обнулення або різкого гальмування низки важливих процесів напередодні Кримського саміту і рішення Міжнародного кримінального суду щодо «ситуації в Україні», пише Валентина Самар, головна редакторка Центру журналістських розслідувань в своєму матеріалі Як поцілити Україні в обидві ноги для видання ZN.UA.

Відсторонення заступника генпрокурора України Гюндуза Мамедова від «департаменту війни» – суто політичне рішення, пов’язане з Офісом президента, і це дійсно ставить під загрозу всю роботу, яку веде держава у діяльністі з організації розслідування воєнних злочинів, вчинених в окупованому Криму, заявила Ольга Скрипник, координаторка Кримської правозахисної групи в програмі «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).

Нагадаємо:

  • 18 жовтня 2019 року Генпрокурор України Руслан Рябошапка призначив прокурора Автономної Республіки Крим Гюндуза Мамедова заступником генпрокурора.
  • Департамент нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту створено наказом Генпрокурора Руслана Рябошапки від 21 жовтня 2019 року. Керівником департаменту став Гюндуз Мамедов.
  • 29 червня 2021 року Генпрокурорка Венедіктова підписала наказ, відповідно до якого «департамент війни» був виведений з підпорядкування заступника генпрокурора Гюндуза Мамедова та переданий в підпорядкування заступнику генпрокурора Максиму Якубовскому.
  • 30 червня 2021 року в.о. генпрокурора Якубовський підписав наказ про підпорядкування «департаменту війни» генпрокурорці Ірині Венедіктовій.
  • 8 липня 2021 року Генпрокурорка Ірина Венедіктова своїм наказом остаточно забрала у свого заступника Гюндуза Мамедова всі підпорядковані йому департаменти в Офісі генпрокурора.